På Europris Tiller i Trondheim sto julemarsipanen framme allerede i forrige uke. Mange huffer seg over dette og mener at de søte julefristelsene kommer tidligere og tidligere i butikkene for hvert år som går.

Men gjør de egentlig det?

- Nei, det er en myte. Vi har hatt samme slippdato i snart 30 år, og det er alltid i overgangen september/oktober, uke 39/40. Vi prøver ikke å snike inn julemarsipanen i butikkene tidligere, sier kommunikasjonsdirektør Robert Rønning ved Nidar sjokoladefabrikk.

Kommunikasjonssjef ved Nidar, Robert Rønning.

I fjor feiret Nidars julemarsipan 100 år. Her er syv ting du kanskje ikke visste om den.

Ikke jul hos Bunnpris eller Rema 1000

Det kan virke som om Europris er hakket tidligere ute enn konkurrentene. Det er lite som minner om jul så langt i Bunnpris-butikkene.

- Vi har ingenting ennå. Det varierer litt når julegodteriet kommer, men vi får det nok i hyllene i slutten av neste uke, sier kjøpmann Geir Sjøgren ved Bunnpris & Gourmet Tyholt. Han legger til at det så langt ikke har vært noen etterspørsel etter slike varer.

- Folk synes vel heller at julegodtet kommer for tidlig enn for sent, sier han.

Rema 1000 utsetter jula enda litt lenger.

- Vi velger å legge salg av julegodt enda nærmere jul. Kanskje i uke 44 eller 45. Det er alltid noen som etterspør varene, men vi synes dette hører jula til, sier kjøpmann Willy Sivertsvik ved Rema 1000 på Solsiden.

Rema 1000 vant Adresseavisens pristest før jul i fjor. F.v regiondirektør i Rema, Brynjar Hovstein og kjøpmann Willy Sivertsvik ved Rema 1000 Solsiden med noen av varene som gjorde utslaget på testen, blant annet julebrus.

Sivertsvik understreker at folk handler etter vær og følelser, og at det har vært lite som minnet om jul i Trondheim i det siste.

Og det skal ifølge Vær-Torsten bli et fantastisk høstvær i Trøndelag også de neste ti dagene.

Stabilt salg

Julemarsipansalget er stabilt og halvparten av produksjonsmengden selges i oktober og november. Av økonomiske grunner er Nidar sjokoladefabrikk avhengig av å ha en viss lengde på sesongen.

- Det ville ikke være lønnsomt for oss å komme med julemarsipanen 10. desember. Men du kommer ikke til å snuble i julemarsipan når du går i butikkene nå. Vi har bare sluppet deler av sortimentet, resten kommer senere, sier kommunikasjonsdirektør Rønning.

650 tonn marsipan

I fjor produserte Nidar 650 tonn marsipan. Produksjonen startet i august og det ble blant annet laget 8,5 millioner marsipanpølser og ti millioner av små og store julegriser.

- Julemarsipanen er en del av Nidars sjel, den er nesten like gammel som selvskapet selv. Det lages enorme mengder, og det er litt av et juleverksted som settes i gang på fabrikken når marsipanen lages. Og det skal vi definitivt fortsette med, sier Rønning.

Europris svarer dette på sin Facebook-side:

- Ja, nå er det snart jul i godterihylla. Marsipanen er nå på vei ut og annet julegodteri blir levert i ukene fremover, til vår julebutikk er 100 prosent juleklar i førsten av november.

Det er ikke alle som synes det er greit med julegodt i butikkhyllene i september. Flere instagrambrukere har tatt i bruk hashtaggen #altfortidlig for å vise sin misnøye. Hva synes du? Er det alt for tidlig?