Det er en økning sammenlignet med tidligere år.

- Vi har ikke grunnlag for å si at situasjonen er verre, men jeg tror terskelen for å anmelde er lavere etter at dyrekrimgruppen ble opprettet, sa politiadvokat Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt under en presentasjon av status for prosjektet.

Adresseavisen har tidligere omtalt den første saken dyrekrimgruppa etterforsket. Da ble en 19-åring dømt til fengsel for å ha drept og flådd en katt.

Flere saker med barn

Politiet har mottatt flere anmeldelser som handler om barn som har begått handlinger mot dyr.

- Det er bekymringsfullt at barn begår kriminelle handlinger mot dyr. Vi har sett at det er begått grove og alvorlige handlinger mot dyr, ikke bare en gang, men flere ganger. Vi må sørge for at barna som er involvert i slike saker får hjelp, sa Nilsen.

- Vi varsler barnevernet og pårørende om slike saker slik at barna, sier politiadvokaten til Adresseavisen.

- Skadet kaniner

Et eksempel på en sak som politiet har fått inn er barn som har skadet kaniner, opplyser Nilsen. Politiet fikk også inn flere saker i sommer der det ble begått kriminelle handlinger mot måseunger.

- Vi hadde flere saker i sommer der det ble kastet stein på måseunger, sier Nilsen.

15 av sakene endte med en positiv påtaleavgjørelse (siktelse, tiltale, forelegg eller påtaleunnlatelse). Fem av de 15 sakene omhandlet barn som er under den kriminelle lavalderen.

- Det har generelt vært en betydelig økning i antallet positive påtaleavgjørelser i slike saker, sa Nilsen.

Tror det forebygger

Politiet og Mattilsynet mener at de gjennom dyrekrim-prosjektet har utviklet en metode for samarbeid som kan brukes i hele landet.

- De riktige sakene blir anmeldt, sakene blir godt etterforsket og godt forberedt for retten, sa Nilsen under presentasjonen.

Det er snart ett år siden pilotprosjekt «Dyrekrim» ble igangsatt i Sør-Trøndelag. Prosjektet er et samarbeid mellom Mattilsynet region Midt og Trøndelag politidistrikt. Politiet og Mattilsynet mener at prosjektet bidrar til en mer riktig strafferamme og at strengere straffer vil forebygge mot kriminalitet mot dyr.

Regjeringen har satt av tre millioner til prosjektet i Trøndelag som skal gå over tre år. Oppstart var i august 2015.