- Det er et nytt påvist tilfelle av kikhoste på Byåsen, så da setter vi inn forebyggende tiltak, sier smittevernoverlege Eli Sagvik.

Smittevernkontoret i Trondheim kommune har registrert at forekomsten av kikhoste har falt de siste årene. I fjor var det cirka 20 tilfeller, men så langt i år er det meldt over 90 tilfeller.

Smitter lett blant barn og unge

- Siden juni har det vært flere tilfeller av kikhoste enn forventet og den økningen har bare fortsatt utover sommeren og høsten, forklarer Sagvik.

Et spedbarn var i sommer innlagt med kikhoste på St. Olavs Hospital.

Alle norske barn får tilbud om kikhostevaksine i barnevaksinasjonsprogrammet ved 3, 5 og 12 måneders alder, som del av en kombinasjonsvaksine mot flere infeksjonssykdommer. Etter småbarnsalderen avtar beskyttelsen som vaksinen gir, og det er derfor innført påfyllsdoser av kikhoste for elever i 2. klasse og 10. klasse. Dette får ned smittepresset, ettersom sykdommen smitter lett mellom barn og unge i skolemiljøer.

- Vi klarer ikke å uttrydde kikhosten, men vi må beskytte de minste barna, spedbarna. Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt spedbarn fordi de kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfallene. Om lag tre av fire barn som får kikhoste før seks måneders alder, blir så syke at de må legges inn på sykehus.

Startet i 97-kullet

Smittevernoverlegen i Trondheim forklarer at de tror det startet i 97-kullet i vår. De smittet trolig sine nærmeste, og dermed har det rullet utover høsten.

Smittevernkontoret oppfordrer alle til å oppfriske alle vaksiner hvert tiende år. Dette gir beskyttelse mot sykdommen og vil i tillegg redusere smittepresset i befolkningen. Det gjelder spesielt helsepersonell og andre som har mye kontakt med spedbarn og personer som er ekstra sårbare pga alvorlig astma, hjertesykdom eller nedsatt immunforsvar.