I midten av oktober la Trondheim kommune ut en etterlysning på sin Facebook-side der de ønsket tips om trær som kunne bli årets juletre på Torget. I dag felte de et tre i Møllebakken de selv hadde sett seg ut.

LES OGSÅ: Vet du av det perfekte juletreet for Torget i Trondheim?

- Av alle tipsene vi fikk inn, var det kun et tre i Småbergan jeg gjerne skulle hatt, men det var ikke mulig å få det ut, forklarer Jan Røising, driftsleder i Trondheim bydrift.

- Folk bommer på høyden, de klarer ikke å forestille seg hvor høyt et tre på 17-18 meter er. De tror de har et stort tre på tomta si, men så er det kanskje ikke mer enn 12-13 meter høyt, forklarer han.

2,8 tonn

- Vekta stoppa på 2,8 tonn forteller kranfører og sandefjording Lars Bjørndal bak spakene i den irrgrønne kranbilen sin, før han elegant vipper en sigarett i munnviken og parkerer det 17 meter høye treet på høykant midt i veien for å slippe trafikken i den såpeglatte Møllebakken forbi.

Kranfører Lars Bjørndal tar seg en velfortjent blås etter endt oppdrag. Foto: Glen Musk

- Det tyngste juletreet jeg har vært med på å ta ned var på 3,4 tonn, det stod utenfor Skistua, men det må ha vært 25 år siden, minnes driftsleder Røising.

LES OGSÅ: Derfor står det en klynge med juletrær i vannet ved Solsiden

Midt i veien: Her hviler årets juletre midt i Schiøtz vei for å slippe forbi biler i Møllebakken. Driftsleder Jan Røising tar seg av trafikkdirigeringen. Foto: Glen Musk

Morfars tre

Øverst på tomta står grunneier Randi Nygaard og ser at treet som inntil i dag stod høyreist i hjørnet på tomta hennes, nå svever over det brune stakittgjerdet og ut over Møllebakken.

Grunneier Randi Nygaard forteller at det var hennes morfar som platet treet. Her snakker hun med skogforvalter Espen Bråthen. Foto: Glen Musk

- Treet ble mest sannsynlig plantet av morfar. Han var glad i trær og det var besteforeldrene mine som eide hele tomta her, men den gang var dette langt ute på landet, forteller Nygaard.

- Treet har fått vokse fritt, det er derfor det er så symmetrisk og flott, forklarer hun i det skogforvalter Espen Bråthen kommer tassende i den våte snøen. Det var han som hadde sett seg ut Randis tre.

Nye spirer: Barn fra Fagerlia Miljøbarnehage var raske til å klatre opp på stubben i det juletreet forsvant over gjerdet. Foto: Glen Musk

Har sikla etter treet

- Jeg kjører ofte forbi her, og dette treet har jeg sikla etter lenge, forteller skogforvalter Bråthen. Da han fikk vite at det skal bygges boliger på tomta og treet uansett skulle felles, var han snar om å be Nygaard om tillatelse til å felle den 17 meter høye julegrana i hagen hennes.

- Jeg har juletrær langt fremme i hodet hele året, forteller Bråthen.

- Det er ikke morsomt med et tre som ikke er fint, fortsetter han, før Nygaard kan fortelle at hennes morfar ville syntes det var hyggelig at hans tre endte opp som juletre på Torget.

- Knut får ikke kjøre motorsag

Helt siden 1921 har det vært tradisjon å sette opp et stort juletre på  Torget, og i nyere tid var det gjerne tidligere varaordfører Knut Fagerbakke som fikk æren av å gjøre det første snittet med motorsaga når årets juletre skulle felles.

Ordfører Rita Ottervik mobilfilmer fellingen av årets juletre i Møllebakken. Foto: Glen Musk

LES OGSÅ: En strålende tradisjon

- Knut fikk ikke lenger lov til å kjøre motorsag, så de siste fire-fem årene har jeg ofte selv møtt opp når juletreet skal felles, forteller ordfører Rita Ottervik mens hun varmer fingrene på et krus med bålkokt kaffe.

- Jeg er ikke så glad i gløgg, ler hun, i det hun forsikrer at hun uansett får forsmaken på jula av å stå slik ute og småfryse med barnehagebarn og nysgjerrige naboer.

- Nå må jeg stikke til byen og ordne et budsjett, unnskylder hun i det hun forsvinner ned skråningen, forbi årets juletre, uten pigger under skoene.

Årets juletre plasseres på tømmerbil for transport til Torget. Foto: Glen Musk

55 år

- Vi telte først til 48, forklarer Kaja (5) fra Fagerlia Miljøbarnehage. Etter å ha telt alle ringene på den nakne granstubben sammen med de andre barna i barnehagen, kan Kaja til slutt fastlå at årets juletre er 55 år gammelt.

55 år: Kaja(5) og resten av barna i Fagerlia Miljøbarnehage fastlo treets alder til 55 år. Foto: Glen Musk

- Og stort! De må nok bruke stige når de skal pynte det, fortsetter hun, før krangelen om hvem som skal få lov til å stå på den nye granstubben tar alt fokus.

Nytt i år

I ettermiddag skal årets juletre reises i en to meter dyp kum på det nyasfalterte Torget, litt etter skjema grunnet de arkeologiske utgravingene som har foregått der. I morgen skal treet pyntes, før det blir lystenning førstkommende søndag

Boligtomt: Nå blir det boliger på juletretomta i Møllebakken. Foto: Glen Musk

- Nytt i år er at treet skal stå til 20. dag jul, og jeg kan garantere at årets tre ikke skal toppkappes, forteller driftsleder Røising, før skogforvalter Bråthen røper at han allerede har sett seg ut neste års tre. Det har han sett på Heimdal.

- Ja, på Heimdal har vi et tre! istemmer driftsleder Røising høylytt.

LES OGSÅ: - Grana var fin, men plutselig var toppen borte

LES OGSÅ: Julegrana på Torvet fikk juling av vinden