25. mars i år gikk den 25 år gamle mannen inn på legevakta ved St. Olavs Hospital. Der slo han rundt seg med en jernstang og raserte både venterommet og Narvesen-kiosken ved siden av. Adresseavisen var på stedet etter at mannen hadde gått amok, og dokumenterte skadene på både inventar og glassruter på legevakta.

- Det var en skremmende og truende situasjon, uttalte enhetsleder Gustav Østerberg Øverli ved legevakta til Adresseavisen i etterkant.

- Ville innlegges

En sykepleier satt og snakket med en pasient i et avlukke i forkant av resepsjonen da mannen i 20-årene gikk løs på inventaret.

- Da mannen gikk amok, tok han seg inn i dette avlukket, men heldigvis klarte en snarrådig sykepleier å dra pasienten i sikkerhet inn gjennom luka til ekspedisjonen, fortalte Øverli videre.

Etter at 25-åringen var pågrepet, ga han motivet for raseriutbruddet i politiavhør:

- Siktede i saken har forklart at skadeverket ble utført fordi han ikke ble henvist til ønsket behandling av legen som undersøkte han. Han skal ha rusproblemer og ønsket innleggelse for å få bukt med disse, opplyste politiførstebetjent og fagleder vinning, Pål Berg, ved Sentrum politistasjon.

Mannen var også inne på kiosken ved legevakta og gikk løs på hyllene der.

- Tok barberhøvlene opp mot hennes hals

14. desember må mannen møte i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for sin skremmende adferd på legevakta. Mannen er imidlertid tiltalt for forhold langt alvorligere enn dette. Også disse skal ha skjedd ved St. Olavs Hospital noen uker senere. 25-åringen var da pasient ved sykehuset.

På formiddagen fredag 8. april skal mannen ifølge tiltalen ha blitt nektet mer smertestillende. Han skal da ha truet en lege med at han visste hvor han bodde og at han skulle ta barna hans i barnehagen. Etter dette skal han ha forlatt pasientrommet og tatt seg til korridoren ved intensivavdelingen. Der «stengte han gjentatte ganger oksygentilførselen til det medisinske utstyret på flere av avdelingens pasientrom», heter det i tiltalen. Det går også frem at ingen av avdelingens tre sengepasienter - hvorav to i respirator - ble skadet. Men en bevisstløs pasient, som hadde behov for kontinuerlig oksygentilførsel, måtte håndventileres av sykepleiere for å hindre at det oppsto alvorlige medisinske konsekvenser, ifølge dokumentet.

Mannen skal ha gått inn på rommet hvor denne pasienten ble behandlet av to sykepleiere, og videre uttalt: «Her er det mange ofre». Samtidig skal han ha holdt frem to barberhøvler. Han skal ha deretter ha tatt tak i den ene sykepleieren, holdt henne fast i skuldrene samtidig som han tok barberhøvlene opp mot hennes hals, ifølge tiltalen.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes har tiltalt mannen for trusler og forsøk på kroppsskade etter det som skjedde på intensivavdelingen. I tiltalen tar Soknes også forbehold om at det kan bli lagt ned påstand om forvaringsstraff for 25-åringen under straffesaken.

- Bakgrunnen for dette er at vi mener at det foreligger gjentagelsesfare, sier Soknes, og viser til de to episodene i mars og april.

Truet med sverd

- Det var en veldig farlig situasjon, som kunne ha endt betydelig verre enn den gjorde, sier direktør ved St. Olavs Hospital, Nils Kvernmo til NRK, som omtalte tiltalen først.

Kvernmo opplyser videre at problemet med utagerende pasienter har økt ved sykehuset.

- Vårt inntrykk er at dette ofte er knyttet til rus eller behov for rusmidler, sier direktøren, som samtidig gjør det klart at hendelsen ikke medfører at sykehuset vil begynne å låse flere dører.

- Vi velger å møte dette gjennom å forbedre varslingsrutinene, tilgang til vektere og politi, og lære opp personalet, fremfor å begynne å låse mer, sier han til NRK.

Da en hundepatrulje kom for å arrestere mannen etter den alvorlige hendelsen på intensiven skal han ha truet både polititjenestemenn og hund med et sverd. Også dette er mannen tiltalt for.

25-åringen har sittet varetektsfengslet siden 14. april. Adresseavisen har ikke lykkes å komme i kontakt med mannens forsvarer.