Førstkommende tirsdag, 14.mars, skal bystyret i Trondheim ta stilling til utbyggingen av Trondheim Spektrum. Bygningsrådets flertall sa for to uker siden ja til alternativ to (se faktaboks), og det er ventet at flertallet i bystyret støtter seg til dette.

Truet med å stoppe bygging

Men etter at bygningsrådet sa ja ble det torsdag kjent at rådmannen i Trondheim innstiller på at Trondheim Spektrum AS må betale 20 millioner kroner for å dekke deler av rekkefølgekrav (se faktaboks) som knyttes til utbyggingen.

Styret har tidligere vært klare på at de ikke har økonomi til å ta flere utgifter, og truet med å stoppe utbyggingen hvis de også måtte betale rekkefølgekostnader.

Klokka 10.30 fredag gikk Spektrum-styret på kontoret til administrerende direktør i Trondheim Spektrum, Ola Eriksen, for å diskutere om de vil gå med på kravet eller ikke.

Etter halvannen time kom styreleder Kåre Ytre-Eide ut av møterommet med følgende beskjed til politikerne:

- Ved å snu bygget 90 grader får vi et fotavtrykk som er nesten 1000 kvadratmeter mindre. Det sparer vi 20 millioner kroner på. På det grunnlaget finner vi at Trondheim Spektrum AS kan bruke 20 millioner kroner i Klostergata som kommunen har foreslått vi skal bidra med, sier han til Adresseavisen.

Men det er betingelser knyttet til styrevedtaket:

- Vi må får areal rundt bygget som er funksjonelt til de oppgavene vi skal ha som telt inntil anlegget og trailere som kan snus på fornuftig vis. Og det betinger også at det grønne taket som er foreslått frafalles. Den andre delen av bygget har ikke det, og arkitekten har også frarådet dette. Det vil se merkelig ut, sier han.

Ekstrakostnad på 100 mill.

I lang tid har det vært uklart hvor mye infrastrukturen rundt Spektrum vil koste. Nå viser beregninger at det vil koste minst 100 millioner kroner, og at summen kan komme opp i cirka 150 millioner kroner avhengig av hva som må gjøres.

Dette er utgifter som kommer i tillegg til de 475 millioner kroner som er satt av til utbyggingen.

Truer med å stoppe utbygging av Spektrum

Stor usikkerhet

At det ikke er mer eksakt pris på rekkefølgebestemmelsene er knyttet til den store usikkerheten på hva utbedringskostnadene vil bli.

«Det påpekes at beregningene er gjort i løpet av en uke. Vanligvis ville det vært utarbeidet både skisseprosjekt og forprosjekt for slike anlegg før kostnadene begynner å bli noenlunde sikre. Det er heller ikke sjelden at det dukker opp noe uforutsett undervegs som gjør at kostnadsberegningene i skisseprosjekt og forprosjekt viser seg å være for lave» heter det i saksfremlegget.

Ifølge rådmannen er det tre områder som må utbedres (alle summene er uten moms)

* Oppgradering av Klostergata:

Kostanden er estimert til mellom 20 og 35 millioner kroner, i tillegg til mellom 5-15 millioner for eventuelle arkeologiske utgravninger. Av dette mener rådmannen at Trondheim Spektrum skal betale 20 millioner kroner.

- Klostergata må oppgraderes i forbindelse med utbyggingen. Kommunen måtte uansett fornye vann og avløp i deler av gata, men vi mener det er rimelig at Trondheim Spektrum AS bidrar med 20 millioner kroner, sier rådmann Morten Wolden.

* Brua mellom Nidarø og Ilen kirke:

Den skal utformes etter prinsippene om universell utforming. Kostanden er estimert til mellom 37 millioner og 64 millioner. I tillegg kan det komme arkeologiske utgravninger som også har sin pris. Dette mener rådmannen at kommunen skal ta ansvar for.

- Det er her den største usikkerheten er med tanke på blant annet om det kan bygges på eksisterende pilarer. Det vurderes også om et godt busstilbud kan erstatte ei bru, sier Wolden.

* Grønnstruktur og to offentlige torg:

Kostnaden er estimert til cirka 74 millioner kroner, hvorav Spektrum sin andel utgjør cirka 26 millioner kroner.

- Spektrum skal uansett betale disse 26 millionene fordi det ligger inne i totalentreprisen. Men vi hadde en sak før jul hvor vi mente at kommunen bør ta ansvaret for park og infrastruktur fordi dette er allemannseie. Men det kan jo hende at kommunen ønsker å legge andre kvaliteter inn arealet enn det Spektrum har lagt inn, sier Wolden.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Et tapt slag kan være en politisk seier