På slutten av 2016 var det en rekke innbrudd ved ulike kjøpesenter i Trondheim. Adresseavisen omtalte flere av disse, og nylig møtte en 39 år gammel mann i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for blant annet flere av disse grove tyveriene, som han tilsto.

På kvelden søndag 13. november i fjor kunne Adresseavisen melde at det hadde vært et svært spesielt brekk ved Solsiden kjøpesenter i løpet av denne helga. Klokker for flere hundre tusen var stjålet og en safe på hundre kilo var noe av det som var borte fra kjøpesenteret.

Stjal 55 klokker

I retten innrømte 39-åringen at han på kvelden 12. november var ute etter noe å stjele, fordi han trengte penger til rusmidler. På Solsiden fant han en åpen bakdør, og innenfor denne brøt han opp en dør til selve kjøpesenteret, forklarte han i retten.

Mannen tok seg inn i Cubus-butikken hvor han fant en safe som han bestemte seg for å bryte opp. Han hentet en vinkelsliper, men fikk ikke åpnet safen med denne. Ifølge dommen gjemte han da unna safen og gikk videre til andre forretninger på kjøpesenteret.

Stjal klokker: Thune Gullsmed & Urmaker på Solsiden ble også rammet av 39-åringens kriminelle virksomhet i vinter. Mannen sto bak tyveriet av 55 klokker.

Han kom seg deretter inn hos Thune Gullsmed & Urmaker, hvor han stjal med seg 55 klokker. 39-åringen gikk deretter videre til OK frisører. Der brøt han opp en dør og stjal deretter en ipad og 3000 kroner. Samme sum stjal han også fra forretningen Morris, etter å ha klippet seg gjennom gitteret foran inngangspartiet.

Oppdaget av gravemaskineier

Etter innbruddet snakket Adresseavisen blant annet med driveren av klokkebutikken om opplevelsen.

Ifølge dommen mot 39-åringen påviste han i etterkant de stjålne klokkene for politiet i en leilighet i Trondheim sentrum. Politiet fant også ipad-en hos tiltalte etter å ha brukt sporingsmuligheten i nettbrettet, ifølge dommen.

Fikk ikke åpnet safe: Det var helgeomsetningen fra en klesbutikk på Solsiden som lå i safen som tyven aldri fikk åpnet, har politiet opplyst.

Når det gjelder safen, hevdet tiltalte i retten at han noen dager senere tok med seg to kamerater til Solsiden for å hente den. De lastet safen i en stjålet varebil og kjørte denne til et grustak i Klæbu. Der knuste 39-åringen vinduet på en gravemaskin som han deretter ville bruke for å få åpnet safen. Det rakk han ikke, fordi gravemaskineieren kom og avbrøt dem. I safen lå helgeomsetningen fra klesbutikken, men disse pengene fikk dermed tyven aldri se. Tiltalte og en av kameratene forlot stedet, mens den siste ble tatt av gravemaskineieren.

Tok kjøreskolebil og kontanter

På lørdag 10. desember i fjor skrev Adresseavisen om et annet spesielt innbrudd – denne gang ved Storm-senteret på Tiller. Nok en gang var det 39-åringen som sto bak, opplyste han i retten.

Gjemte seg: Før stengetid gjemte 39-åringen seg inne på Storm-senteret på Tiller. Da dørene ble låst for kvelden gjennomførte han brekket og stjal blant annet en kjøreskolebil. Dette bildet er hentet fra overvåkningskameraet ved senteret.

Han forklarte at han før stengetid fredag 9. desember gjemte seg under en trapp inne på kjøpesenteret. Etter at senteret var låst tok han seg først inn i lokalene til Hårgalleriet, hvor han stjal 23 000 kroner og et nettbrett. Deretter tok han seg inn i lokalene til kjøreskolen Trafikksikker.no. Han stjal en harddisk og en bilnøkkel. Denne bilnøkkelen brukte han deretter for å stjele en ny kjøreskolebil som sto parkert i parkeringsgarasjen. Denne kjørte han rundt med i en måned, før han ble pågrepet av politiet og bilen funnet.

Kjørte rundt med stjålet kjøreskolebil: 39-åringen erkjente også tyveri av denne kjøreskolebilen under rettssaken.

- At folk ikke kan la andres eiendeler være i fred! Dette er veldig frustrerende, sa Jan Myrseth, daglig leder for kjøreskolen Trafikksikker.no til Adresseavisen etter innbruddet. Han kunne i dagene etter brekket følge bilens ferd gjennom Trondheims gater via bompasseringene.

Tidligere dømt 13 ganger

Fem dager etter innbruddet på Tiller, forflyttet 39-åringen seg til Lade Arena. 15. desember ventet han nok en gang til senteret var stengt, før han slo til.

Sikret spor: Politiet sikret spor etter innbruddet ved Sport Outlet på Lade Arena i desember i fjor. Nå er en mann dømt for dette og flere andre grove tyverier.

Han tok seg inn i lokalene til Sport Outlet, hvor han stjal en mengde klær. Han lastet klærne i den stjålne kjøreskolebilen og kjørte dem til en kamerat, hvor de var oppbevart frem til politiet beslagla dem, ifølge dommen.

39-åringen er domfelt 13 ganger tidligere. Denne gangen dømmes han for 17 grove tyverier og en rekke andre forhold – blant annet biltyveri.

Stengte: Etter innbruddet hos Sport Outlet på Lade, måtte bedriften holde stengt i en periode.

Mannen har i flere år hatt et omfattende rusproblem og hans amfetaminbruk finansieres gjennom kriminell virksomhet, ifølge dommen. 39-åringen ble løslatt fra fengsel i september i fjor, og de nye kriminelle forholdene ble begått i prøvetiden for den forrige dommen. Sør-Trøndelag tingrett mener at fengsel så langt ikke har hatt noen effekt på tiltalte. Mønsteret er at han kort tid etter løslatelse går i gang med nye straffbare handlinger, ifølge rettsdokumentet.

Narkotikaprogram

Retten dømmer 39-åringen til fengsel i ett år og åtte måneder, hvor ti måneder gjøres betinget med en prøvetid på tre år. Vilkåret for denne dommen er imidlertid at han gjennomfører såkalt narkotikaprogram med domstolskontroll. Dette er en straffereaksjon som innebærer et alternativ til fengselsstraff for rusmiddelavhengige dømt for kriminalitet knyttet til rusavhengigheten. Det er domstolene som fører kontrollen under straffegjennomføringen.

Retten mener imidlertid at det er nødvendig at 39-åringen sitter i fengsel frem til han har fått seg en bolig uten tilknytning til rusmiljøet. Det er også et pålegg i dommen at tiltalte ikke skal ha kontakt med personer fra rusmiljøet i Trondheim. Dommerne mener det er nødvendig med lang prøvetid, fordi tiltalte har vist tilbakevendende kriminell adferd over flere år.