Frivillighetsprisen 2017 til går til «Byåsen Men at Work». De består av en gruppe innvandrermenn, som hjelper andre innvandrermenn med å få seg jobb.

Initiativet ble tatt av trondheimsmannen Svenn Ferry Utengen. Da han gikk av med tidlig pensjon på grunn av nedskjæringer i oljebransjen, bestemte han seg for å bruke tiden sin på å hjelpe innvandrermenn ut i jobb. Han tok kontakt med Byåsen frivillighetssentral og fikk til et samarbeid. Også Kvalifiseringssenter for innvandrere ble med.

-Vi er blitt lagt merke til

I begrunnelsen for tildelingen av prisen heter det blant annet: Men at work er et tilbud som møter et svært aktuelt samfunnsbehov. Gjennom frivillig aktivitet og utnyttelse av egne nettverk, bidrar de frivillige initiativtagerne til at innvandrere får styrket sitt eget personlige nettverk. Selv om både arbeidstrening og språklæring er en naturlig og viktig del av et slikt tilbud, så er nettverksbyggingen det jeg særlig vil trekke frem som en av hovedårsakene til at «Men at work» får prisen.

-Dette er fantastisk for oss, spesielt ettersom så mange av gutta var samlet under prisutdelingen. Det viser at vi er blitt lagt merke til, sier Utengen etter å ha tatt imot prisen, en statuett og 25 000 kroner, fra ordfører Rita Ottervik under et arrangement i Ilen kirke tirsdag kveld.

Fra Word Cup til julefester

Utengen forteller at tilbudet ble startet sommeren 2016, og at det i dag omfatter 16 menn – de fleste fra Syria, men også med deltakere fra Eritrea og Sør-Sudan. Oppgaver hvor de har bidratt, er store idrettsarrangement som World Cup i Granåsen, NM i kombinert, Olavsfestdagene, julemarked og konserter i regi av Trondheim Concerts. Også ryddeoppgaver på Trondhjems Hospital, oppdrag på sykehjem og andre vaktjobber.

- Variasjonen er stor, sist fredag hjalp de til under en julefest på et sykehjem, der de serverte og danset med de eldre. Etter hvert er det blitt kjent at gutta stiller opp med godt humør og gjør en god jobb, mener Utengen.

Nettverk viktig

Ifølge prisutdeler bidrar Byåsen Men at Work til å knytte innvandrere og byens befolkning sammen, og gir dermed innvandrere en mulighet til å leve et selvstendig liv i Trondheim. Hovedmålet er å legge til rette for at mennene på sikt kan få arbeid. Dette er også målet til de aller fleste menn som kommer hit – ønske om jobb og gjennom det muligheten til å starte et nytt liv her. Et annet mål til gruppa er å lære norsk. Språk er nøkkelen til nettverk, og nettverk er sentralt for å få seg jobb.

-De kommer seg ut, og de treffer mange ulike folk og aktører og får kjennskap til dem. Det akselererer språktreningen, men først og fremst bidrar det også til at de blir sett. Når de gjør en god innsats, brytes det ned barrierer. Det er tillitsskapende og åpner dører, og alle vet hvor viktig nettverk er når man skal skaffe seg en jobb, sier Utengen.