Onsdag falt dom i saken i Sør-Trøndelag tingrett. 26-åringen anket dommen på stedet.

I tingrettens dom er mannen også dømt til å betale 150 000 kroner i oppreisingserstatning til kvinnen og 2105 kroner for utgifter i forbindelse med behandling.

Var gode venner

Voldtekten skal ha skjedd 27. juni i fjor. Mannen og kvinnen, som begge er i tjueårene, var venner før overgrepet skjedde. De skal ha kjent hverandre i åtte–ni år.

De var sammen ute og spiste middag, og drakk en del alkohol hjemme hos kvinnen, før de dro ut på utestedet Downtown i Trondheim sentrum. Det var verken under middagen eller på byen tilløp til flørting mellom de to.

De dro sammen fra utestedet litt før stengetid. Siden mannen bodde langt fra sentrum skulle han av rent praktiske årsaker overnatte hos venninnen i kollektivet hvor hun bodde.

Våknet av voldtekten

Kvinnen skal ha tilbudt mannen å legge seg i samme seng, for å slippe å sove på sofaen. Retten har tiltro til kvinnens forklaring om at hun sovnet umiddelbart og våknet av at tiltalte hadde samleie med henne.

Da hun våknet av samleiet reiste hun seg opp og spurte hva tiltalte holdt på med og ba ham gå.

Umiddelbart etterpå oppsøkte hun en av de andre som bodde i kollektivet og fortalte hva som hadde skjedd. Dagen etter fortalte hun også helsepersonell om hva som hadde skjedd. Få dager senere oppsøkte hun voldtektsmottaket. Det gikk imidlertid fire måneder før hun anmeldte den tidligere vennen.

Anket på stedet

I dommen heter det at retten har tiltro til kvinnens forklaring og forklaringen fra de to vitnene som har forklart seg om saken. Det er også lagt frem sms-utveksling mellom de to fra dagene etterpå, der 26-åringen skriver at han er skamfull og at det som skjedde ikke var en bevisst planlagt handling.

Dommen på fire år er i tråd med aktor Per Morten Schjetnes påstand i saken. Erstatningsbeløpene er i tråd med hva bistandsadvokaten ba om på veien av kvinnen.

Etter å ha konferert med sin forsvarer, advokat Arve Røli, varslet 26-åringen allerede i retten at han ønsket å anke saken.