De siste to ukene har det vært svært mange studenter som har ankommet Trondheim, og som har deltatt på diverse fadderarrangement rundt omkring i byen.

Politiet gikk blant annet i dialog med faddergrupper for å varsle at de ville sette inn ekstra ressurser for å slå ned på offentlig drikking denne helga.

Få alvorlige hendelser

Stasjonssjef Arve Nordtvedt ved Sentrum politistasjon i Trondheim oppsummerer fadderukene som travle, men med få alvorlige hendelser.

- Det har gått rimelig greit til tross for at det har vært mange studenter ute på byen. Dessverre er det stor beruselsesgrad blant de aller fleste studentene, noe som vi synes er beklagelig, sier han.

Til tross for at politiet gikk ut i forkant til studentmiljøene og rådet studentene til å drikke med måte, er det tydelig at ikke alle lot budskapet synke inn.

- Det virker ikke som om budskapet har nådd helt frem, sier Nordtvedt.

- Ikke gå alene hjem

Enkelte patruljer har også vært bekymret fordi de har sett mange kvinnelige studenter som har vært godt beruset vandre alene ut av byen.

- Vi har flere ganger forsøkt å formidle at kvinner ikke bør gå alene hjem. Risikoen for et overgrep blir større når de ikke går sammen med noen. Så langt vi vet, skal det ikke ha skjedd noe denne gangen, men vi ber om at ungdom holder sammen helt hjem, forteller han.

Nordtvedt har ikke oversikt over antallet studenter man har bøtelagt i forbindelse med fadderfestene og drikking på offentlig sted, men han tror ikke det har vært noe stort problem på selve fadderarrangementene.

- Det er når studentene kommer til Midtbyen og begynner å drikke på utestedene at det sklir ut. Det er på kveld- og nattetid at vi har oppdaget de svært berusede studentene, sier han.

Styrker bemanningen i helga

Det har vært brukt ekstra politiressurser hele uka for å følge med på studentene og fadderfestene. Politiet var forberedt på at det ville være mye folk på byen, også fordi det var fiskerimessa Nor-Fishing denne uka.

- Det er rett og slett vesentlig flere på byen enn det er i normale uker og helger. Vi vil fortsatt ha styrket bemanning ut i gatene i helga også, understreker Nordtvedt.

Vegard Elde Vefring, som er nestleder i Sør-Trøndelag Unge Høyre, var tidligere denne uka skeptisk til politiets større fokus på drikking på offentlig sted.

- Det er unødvendig og dårlig skjønn av politiet å opptre på denne måten. Lover og regler skal selvsagt håndheves, men det er uryddig og svært inkonsekvent at politiet nå plutselig skal ta tak i drikking på offentlig sted, sa han til adressa.no.