Dette er forsendelsen med EPO som ble sendt til en sørtrønder i 2013. Foto: POLITIET

Til helgen går årets store mosjonsmål, Birkebeinerrittet, av stabelen. I fjor ble en sørtrønder avslørt av politi og tollmyndigheter da han forsøkte å dope seg til suksess i Birken. Dopingen, av typen EPO, ble bestilt i posten. I år har det ikke vært dopingsaker i forkant av arrangementet.

- Jeg synes det er merkelig om folk doper seg. Birken er et mosjonsritt. Det er et treningsmål, pleier vi å si. De aller, aller fleste gjør det for å sette pris på å trene, sier daglig leder Jo Gunnar Ellevold, i Birkebeinerrittet.

Taus

Sørtrønderen måtte betale et forelegg for innførsel av EPO til Norge som han skulle bruke i rittet. Adressa.no har vært i kontakt med ham, men han ønsker ikke å uttale seg om en eventuell dopingproblematikk i mosjonsrittet.

- Jeg er ikke interessert, sier mannen.

Etter at syklisten vedtok forelegget fra politiet, ble saken behandlet av Antidoping Norge. Stiftelsen la ned påstand om en toårig utestenging fra idretten.

Hører rykter om doping

På tross av at det er et mosjonsarrangement, går rittet under sykkelforbundets, og derfor idrettens, reglement. Det betyr at Antidoping Norge kan komme til å ta prøver av syklistene, enten de kommer i mål på tre eller sju timer.

- Det er veldig vanskelig å si noe helt sikkert om doping i Birkebeinerrittet. Vi hører rykter fra tid til annen, men det er ingenting håndfast, sier kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien i Antidoping Norge.

EPO-bruk blant mosjonister kan være vanskelig å påvise. Man må se etter unormalt høye blodverdier under ritt og konkurranser, og det er betyr at man nærmest må kjenne blodverdiene syklistene har til vanlig. Det gjør man ikke til mosjonister.

Fulltegnet

Halvor Byfuglien i Antidoping Norge vil ikke ut med informasjon om dopingjegerne kommer til å være til stede ved Birkebeineren utover å kommentere det generelle:

- Antidoping Norge tester i mosjonsarrangementer fordi vi tror det har en forebyggende effekt.

Rittet arrangeres for 22 gang i år. 17 000 deltar og skal ta seg på sykkel de 92 kilometrene fra Rena til Lillehammer. Plassene ble i år revet bort på fem timer.

- Vi kan aldri si at doping ikke skjer, men jeg vil tro det er en mikroskopisk andel som er inne på den kursen, sier daglig leder Jo Gunnar Ellevold.