Mahnaz Azizyan talte foran nærmere 200 personer på Torvet. Foto: Adresseavisen

Demonstrasjonen startet ved 17-tiden. Før talerne gikk på scenen på Torvet, gikk de oppmøtte i demonstrasjonstog gjennom Midtbyen.

- Det vi gjør nå er at vi demonstrerer mot IS (Den islamske stat). Vi protesterer mot de grusomme overgrepene ISIL utfører mot sivilbefolkningen i Kurdistan, sa Grete Ulvesli i arrangementskomiteen.

Hovedparolen for demonstrasjonen var «Nei til ISIL og terrorisme». Dette var ord man også kunne høre personer i toget rope utover Trondheims gater.

«Nei, nei til ISIL!»

«Ja, ja til fred!»

Etter demonstrasjonstoget talte hovedtaler Mahnaz Azizyan til de fremmøtte. Tidligere har hun fortalt til adressa.no at hun oppfatter Is sine handlinger som folkemord og etnisk rensing.

- De som ikke har klart å flykte fra IS-styrkene blir systematisk drept på bestialsk vis. IS er som en mørk kraft som har tatt livet av mange uskyldige mennesker – særlig blant de kurdiske jezidiene og kristne. Derfor må det internasjonale samfunnet reagere og hjelpe oss mot terrorstaten IS, sa Azizyan til de fremmøtte, før representanter fra flere politiske partier slapp til.

- Ny hovedfiende

Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) var en av talerne.

- Plutselig i løpet av en vakker sommer her i nord har vesten og resten av verden fått en ny hovedfiende. Hvem av oss viste om IS før de gjennom sosiale medier markedsførte barbariet og brutaliteten de bruker for å vinne makt, sa han i talen.

- Det vi har fått formidlet gjennom de siste månedene om ugjerningene er nesten utenfor tankeevne, fortsatte han.

Fagerbakke viste også til at det et grupper i Trondheim som støtter IS.

- Det er grupper i Trondheim som støtter IS. Det er ungdommer fra Trondheim som har reist til Syria eller Irak og deltar i krigen og sloss for IS sine ideer. Og det er ungdom fra Trondheim som er drept i krigen. I Trondheim må vi forene alle gode krefter for å hindre at rotløs ungdom reiser for å delta i denne brutale krigen. Der har vi en jobb å gjøre i fellesskap.

Også Jan Bojer Vindheim (MDG), Henrik Kierulf (H), Eirik Schrøder (Ap), Jon Gunnes (V) og Peder Martin Lysestøl (R) var blant talerne.

- Dette ble en kjempeflott demonstrasjon, men jeg skulle ønske at enda flere hadde møtt opp. For dette er jo en veldig viktig sak – ikke bare for kurdere, men det berører hele verden og alle de som bryr seg om demokrati og menneskerettigheter, sier Mahnaz Azizyan til adressa.no

ADRESSA PLUSS: Tre av slektningene til Hariwan i Trondheim er drept av IS

Bekymret for sikkerheten

Arrangørene var før demonstrasjonen redde for sikkerheten. De ba derfor politiet om å være til stede.

- Vi er bekymret for sikkerheten. Vi vet at det er folk i Trondheim som støtter IS. Flere trøndere har reist for å kjempe på IS sin side, sa Grete Ulvesli tidligere i dag.

Nærmere 200 personer gikk gjennom Trondheims gater for å demonstrere mot IS. Foto: Adresseavisen
Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen