- Dette er ment som et redskap i hverdagen, hjelp til å snu tankene fra noe negativt til noe positivt. Det er nok ikke alle som vil få hjelp fra appen vår, men for mange er det til stor hjelp å få konkrete råd og teknikker å bruke i tunge stunder.

Det sier Hilde Amundsen, trondheimskvinnen bak appen Mindfit.

- Det viktigste er at du skal registrere positive ting hver gang du har gjort noe som er bra for deg. Bare ved å registrere dem, kan du snu tankegangen i hodet. I tillegg finner du enkle teknikker, som for eksempel oppmerksomhetstrening og pusteøvelser, i appen, sier hun.

Samtidig understreker hun at verktøyet ikke er ment som en erstatning for timer hos psykolog eller terapeut.

- Dette ser bra ut

Psykolog og filosof, førsteamanuensis Ole Jacob Madsen, har gjort seg bemerket som en skeptiker overfor selvhjelpskulturen. Tidligere i år gav han ut boka «Det er innover vi må gå», hvor han tar et strengt oppgjør med flere selvhjelpstrender.

- Førsteinntrykket mitt er at dette ser gjennomarbeidet og skikkelig ut. Jeg opplever ikke en automatisk skepsis når jeg ser på dette, sier han om Mindfit-appen.

- En av mine store bekymringer er at man gjennom selvhjelpskulturen risikerer å plassere ansvaret for problemer på skuldrene til den som sliter, ikke hos samfunnet eller for eksempel arbeidsgiver, påpeker Madsen.

- Kan hjelpe

- Det ser ut til at de har tatt i bruk en kombinasjon av flere retninger innen psykologien, og knyttet mange teorier sammen, uttaler Madsen om appen. Det mener han er positivt for brukerne.

- Det finnes forskning som viser at e-terapi kan være hjelpsomt som et verktøy for pasienter, i kombinasjon med timer hos en terapeut, sier han.

- Mesteparten av klientenes liv pågår jo tross alt utenom terapitimene.

- Likevel er det viktig at slike redskaper ikke blir en hvilepute for eksempelvis arbeidsgivere. Det er risikofylt dersom ansvaret for psykiske problemer blir plassert hos enkeltmennesket, og en arbeidsgiver sier at «har du ikke prøvd mindfulness? Eller den appen? Eller lest den boka? Da er det din egen feil at du sliter», påpeker han.

Personlig krise

Mindfit ble lansert på det norske mobilapp-markedet i mai, og har siden lansering ligget på topplistene på App Store her i Norge.

Ideen er det Hilde Amundsen som står bak. Bakgrunnen for utviklingen av appen, var egne opplevelser.

- Jeg gikk gjennom en personlig krise, hadde veldig dårlig selvfølelse og mange tunge stunder, forteller Amundsen.

- Jeg tenkte at slik kan jeg ikke ha det, men hva gjør jeg? Så jeg leste mange selvhjelpsbøker, men fant ikke noe hjelp i dem. Til slutt var det søsteren min, som er psykolog, som sa at «nå, Hilde, er det på tide å oppsøke psykolog».

Beskjeden om at hun trengte profesjonell hjelp, kom som et sjokk på Amundsen.

- Jeg oppfattet meg selv som en ressurssterk person og tenkte «hæ? Skal jeg gå til psykolog?».

Etter at hun selv hadde fått den hjelpen hun trengte, ønsket Amundsen å gi andre tilgang på verktøy som dem hun lærte seg hos psykologen.

Sammen med sin søster, psykologspesialist Janne Ekeberg Amundsen, som også er deleier i selskapet, utviklet hun derfor Mindfit-appen. Gründerne har fått tilskudd fra Innovasjon Norge.

Nye språk

I det siste har Amundsen-søstrene også mottatt mail fra flere psykologer og leger som bruker appen i sitt arbeid, og anbefaler den til sine pasienter.

- I Norge har vi kommet på plass, her ser vi at det begynner å spre seg, men internasjonalt har vi en vei å gå. Neste språk ut er spansk, så må vi legge en plan for hvordan vi skal gjøre oss bemerket på markedet i Europa og Sør-Amerika, sier hun.

Uventet prisnominasjon

Nominasjonen til årets Geek Girl 2014 var ikke Amundsen klar over før hun ble gjort oppmerksom på det gjennom ei twitter-melding.

- Jeg ble veldig overrasket. Noen har tydeligvis visst om meg og nominert meg, og det er selvsagt kjempeartig. Da jeg så lista, tenkte jeg at det er en ære å stå der sammen med de andre navnene, men jeg har ingen forventninger om å vinne. Samtidig er nominasjonen stort i seg selv, og det viser at vi har blitt lagt merke til, sier hun.

Ole Jacob Madsen er skeptisk til selhjelpskulturen i samfunnet, men mener appen til Amundsensøstrene kan være til hjelp for noen mennesker. Foto: UiO
I Mindfit-appen registrerer brukeren positive ting i hverdagen, opplevelser som gir mestringsfølelse. Ett av verktøyene er å bruke disse positive opplevelsene til å snu tunge tanker når de melder seg. Foto: MINDFIT