Mens den ene grufulle handlingen etter den andre blir avdekket i Irak og Syria, fremhever Røde Kors-president Sven Mollekleiv viktigheten av å fortsette å holde kontakten med gruppene som utfører handlingene.

- Det er utrolig viktig å holde kontakten med alle parter i en konflikt, også IS. Når vi vet at de kontrollerer 60 prosent av Irak, og store deler av Syria, er det helt avgjørende at vi forhandler med gruppen for å nå frem til de utsatte områdene, sier Mollekleiv til adressa.no.

- Skal hjelpe alle

IS, som er en forkortelse for Den islamske staten, også kalt ISIL, har den siste tiden blitt kjent for henrettelser av blant annet vestlige journalister, og for bortføring og massakre av flere minoritetsgrupper i Irak.

Mollekleiv skjønner at nordmenn kan bli overrasket når de hører at Røde Kors går i dialog med IS.

- Men jeg pleier å spørre følgende spørsmål. Hvis du hadde en sønn eller datter som var soldat eller av andre grunner i Irak, og ble tatt til fange. Ville du da satt pris på at Røde Kors skulle hatt tilgang til fangeleiren, eller fengslet hvor din sønn eller datter satt i fangenskap? I dag har vi tilgang til alle områder i både Irak og Syria. Det hadde ikke vært mulig uten at vi hadde kontakt med alle parter, sier Mollekleiv.

Vil stanse norsk lovforslag

Lørdag var han i Trondheim, hvor han holdt foredrag for over 130 personer i Trondhjem Rotary Klub. Et av hovedbudskapene hans var at nøytralitet og tillit er det eneste som kan sikre hjelpeorganisasjoner som Røde Kors tilgang til konfliktsoner.

Med dette som utgangspunkt, stiller han seg også kritisk til regjeringens lovforslag om å kriminalisere all deltakelse i væpnede konflikter, som en del av en ikke-statlig væpnet gruppe som for eksempel leiesoldatselskaper, terrorgrupper eller opprørsbevegelser.

- Kriminaliserer du en hel gruppe, tar du vekk ansvaret fra enkeltpersonenes handlinger. Vi må stille dem til ansvar ut fra hver enkelts brudd på Humanitærretten, eller bidrag til brudd på denne. Det er den eneste måten vi kan ansvarliggjøre dem på, og som sørger for at de kan bli stilt til rette for det de gjør i menneskerettighetsdomstolen. Derfor er Røde Kors negativ til lovforslaget slik det står i dag, sier Mollekleiv.

- Må ikke bli som dem

Etter at det ble kjent at Norge skal bistå militært i Irak, ved i første omgang å sende fem stabsoffiserer til USA for å delta i planleggingen av den internasjonale innsatsen mot IS i Irak, mener Mollekleiv vi tar på oss et ansvar.

Han mener vi bør tenke nøye over hva vi gjør, hvis det blir kjent at for eksempel den irakiske hæren bryter folkeretten, gjennom for eksempel tortur eller ulovlige krigshandlinger.

- Vi er medansvarlige for at de også holder seg til reglene. Vi må passe oss for at ikke vi og våre medallierte blir som IS. Vi har et spesielt ansvar for at folkeretten følges, nå som vi har besluttet å bidra militært, sier Mollekleiv.

- Er det sannsynlig at den irakiske hæren vil bryte folkeretten?

- Det finnes ikke bevis så vidt jeg er kjent for at de gjør det. Men vi må tenke på muligheten for at det kan skje, sier Mollekleiv.