Denne uken har Heimevernet i Midt-Norge en rekke øvelser rundt omkring. Heimevernet i Trondheim vil blant annet trene på å etablere og drive veikontrollpost på Fjellseterveien opp til Skistua og Gråkallen.

- Trafikken opp mot Gråkallen vil bli kontrollert frem til fredag, sier kaptein Rune Haarstad i Heimevernet.

Sjekker vognkort og førerkort

Den mest synlige delen av øvelsen vil være kontrollvirksomheten av identitetspapirer hos bilister som skal kjøre på Fjellseterveien.

- Politiet har gitt oss en midlertidig tillatelse til å drive en veikontroll. Vi vil sjekke vognkort og førerkort. Vi skal gjøre dette på en smidig måte uten altfor mye bryderi for bilistene. Men samtidig ber vi om forståelse for at våre mannskap må trene på å beskytte samfunnet forklarer Haarstad.

En slik type veikontroll er et av oppdragene som Heimevernet kan få i en situasjon hvor politiet ikke har nok ressurser.

- Det kan være kritiske situasjoner hvor politiet ikke har nok politifolk til å sette inn overalt, forklarer han.

Bør trene realistisk

Heimevernets hovedoppdrag er å beskytte viktige militære objekter og sivil infrastruktur. Dette skal også kunne gjøres i fredstid på oppdrag fra politiet, og med minst mulig forstyrrelse av folks dagligliv.

- Vi ønsker at våre soldater får trene realistisk på de oppdrag de kan bli satt til å løse. Det er grunnen til vår veikontrollpost på denne veien.

Kan ikke pågripe noen

Torkjel Rendal i Sør-Trøndelag politidistrikt forklarer at Heimevernet ikke kan bruke noen tvangsmidler som for eksempel en pågripelse under øvelsen.

- Dersom de kommer over noe mistenkelig i forbindelse med veikontrollen, må de varsle oss og så rykker vi ut, forteller han.

Han opplyser at de har en plikt til å avverge en straffbar handling, men dette er den samme plikten som en vanlig borger har. Heimevernet øver et scenario som blir stadig mer aktuelt.

- I sommer da terrorberedskapen ble høynet sto Heimevernet beredt til å bidra, sier Rendal.

Mellom 300 og 400 soldater deltar i øvelsen.