Bedre kjent som Nicecap har trygdede Bjørn Hansen (52) fra Trondheim blitt noe av en kjendis i det politiske Norge. Så godt som alle toppolitikere følger spissformuleringene hans på mikrobloggtjenesten Twitter, og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er en erklært fan.

– Jeg startet som en klassisk sinna mann og var nok betydelig friskere i stilen før, unnskylder Hansen seg.

NTB har nettopp bedt ham om å kåre vårens vinner blant partiene, og Nicecap frykter han kan ha blitt litt for lik avisenes kommentatorer.

– Jeg er kanskje ikke like sleivete lenger, men jeg ser fortsatt ting på min måte, sier han.

Nei, Hansen er ennå ikke helt mainstream. 17. mai etterlyste han for eksempel egne hijaber i fargene til det enkelte parti.

– Hadde vært digg å se en Frp-hijab, mente Nicecap, som på drøye to år har postet utrolige 46.000 Twitter-meldinger om smått og stort.

– Høyre best

De ulike landsmøtene har satt sitt preg på nyhetsbildet denne våren. Og Bjørn Hansen har fulgt med, enten fra salen eller via nettet. Ifølge Twitter-kongen skilte Høyre-landsmøtet seg ut i positiv forstand.

– Partiet har selvtillit, er på offensiven og fisker åpenbart etter nye velgere. Selv Jan Tore Sanner og Per-Kristian Foss unngikk tekniske begreper fra finanspolitikken. I stedet sto menneskene og politikken i sentrum, sier Nicecap.

Et grep han likte spesielt godt, var gjestene som kom på talerstolen og fortalte om behovet for mer fleksible systemer innen helse og omsorg. Det synliggjorde at arbeidsmiljøloven skal endres av hensyn til pasientene og ikke fordi virksomhetene skal kunne tjene mer penger.

– På meg gjorde det inntrykk da en mor fortalte om de mange ulike pleierne hennes autistiske datter måtte forholde seg til. Også sykepleiere som ønsker mer fleksible arbeidstidsbestemmelser fikk slippe til, sier han.

Nicecap gikk lenge svanger med tanker om å melde seg inn i Høyre, SV eller Ap for å få et bedre innblikk i hvordan hverdagen arter seg i et politisk parti. Så ble han bondefanget av statsministeren under et møte i Hommelvik i fjor høst.

– Jeg klarte ikke å si nei, så formelt er jeg Ap-medlem. Men jeg sparker i alle retninger, poengterer han.

– Frp på defensiven

Til tross for partiboka og det han beskriver som gode taler fra Stoltenberg og Støre, får ikke Ap-landsmøtet toppkarakter av Nicecap.

– Arrangementet var gjennomprofesjonelt, men partiledelsen gikk på en smell da landsmøtet vedtok å si nei til EUs postdirektiv, sier Hansen.

Heller ikke Fremskrittspartiet når helt opp i kåringen. Nicecap mener Frp er drevet på defensiven foran høstens lokalvalg.

– Landsmøtet var veldig innadvendt, og Birkedal-saken var elefanten i rommet som ingen ønsket å snakke om, sier Hansen.

At Nicecap ikke fikk akkreditering til å følge landsmøtet ringside, bidrar til å forsterke et heller negativt helhetsinntrykk.

– Frp hevder å være partiet for folk flest, men ville ikke ha meg der, fnyser han.

Skuffelsen til tross, ifølge Hansen er Frp-ledelsens kontakt med grasrota bedre enn hva tilfellet er i for eksempel Arbeiderpartiet.

– Forholdet mellom partitoppen og delegatene virket tettere i Høyre og Frp enn i Ap. Det kan jo ha noe å gjøre med at Høyre og Frp avholder landsmøter hvert år, mens Arbeiderpartiet lar det gå to år imellom, sier han.

– Stram regi

Mens Libya-krigen ga SV-landsmøtet mye omtale – på godt og vondt, slet Senterpartiet og Venstre med å få oppmerksomhet i mediene. KrFs landsmøte var preget av lederskiftet i partiet og fjerningen av bekjennelsesparagrafen, anfører Nicecap.

– Partiet kom ikke ordentlig i gang med de politiske sakene som skal skaffe nye velgere. Til det gikk for mye tid med på å slå fast at Knut Arild Hareide er rett mann ved roret.

Hansen mener ledelsen i det enkelte parti har en stram regi på landsmøtene, og sier det meste blir avgjort på bakrommet.

– Det virker som om målet med landsmøtene er å gi grasrota følelsen av å bli hørt og motivere medlemmene til å stå på for partiet i valgkampen. Og her lyktes de ulike partiene ganske godt alle sammen, sier Hansen.

Alltid på: Fra stamstedet Brukbar har Bjørn «Nicecap» Hansen sendt mange av sine 45 000 innlegg på Twitter. Fra å være anonym er han blitt kultkjendis med innpass helt opp på statsministernivå. Foto: Kjell A.Olsen