Luseadvarsel er høsttegn nesten på linje med gule blader på trærne. Men for de fleste er det ikke like koselig. Nå har flere skoler og barnehager i Trondheim, og hele Norge for den del, varslet om lus, og for å slå det fast med en gang: Det seksbeinte krapylet er like ufarlig som før, men den er tøffere å ta knekken på.

- Gått tom for lusemiddel

Noe Preben Ottesen, avdelingsdirektør for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet bekrefter.

- Det stemmer. I en undersøkelse viste det seg at cirka 60 prosent av lus var resistent mot pemetrin. Det var det mest brukte virkestoffet i Norge, men er nå helt utkonkurrert av malation (Finnes i Prioderm og Malation, journ.anm.). Problemet er bare det at produsenten i Norge er gått tom, sier Ottesen.

- Hva skal vi gjøre da?

- Jeg skal ikke anbefale det ene eller andre, men midler som inneholder dimetikon (blant annet Linecin, journ.anm.) har en dokumentert effekt, sier han.SE VIDEO: Se film om hvordan man ser og behandler lusa

Barbere seg snauskallet

- Kan vi oppleve at vi får superlus i fremtiden som blir resistent mot nær sagt alle midler?

- Man har opplevd multiresistens hos insekter og midd i drivhus, så det kan sikkert skje med hodelus også. Men mot dimetikon må de finne opp en måte som hindrer inntrenging av stoffet inn i luftrørsystemet, samtidig med at de likevel får luft. Det blir en hard nøtt å knekke for dem.

- Er det umulig å bli kvitt lus en gang for alle?

- Hvis alle i verden, menn som kvinner, barberer seg snauskallet, og forblir snauskallet i to måneder, så blir vi kvitt lus for alltid. De finnes bare på mennesker, ikke på dyr. Men det er kanskje ikke særlig realistisk, sier han.

Over 50 prosent hadde hatt lus

Ottesen forteller at det i 2008 ble gjort en undersøkelse hvor 3600 personer i Oslo ble gredd, samt at det ble gjennomført en spørreundersøkelse i de største byene i Norge, inkludert Trondheim.

- På en bestemt dato fant vi ut at to prosent hadde lus. Men på spørsmål om de noensinne hadde hatt lus svarte 60 prosent av jentene og 50 prosent av guttene i 6.klasse ja. Vi vurderer å gjenta den undersøkelsen i 2018, sier han.

- Sjekk hver måned

Han påpeker at lus ikke er forbundet med dårlig hygiene. Men skal vi få bukt med det må alle ta problemet på alvor, og sjekke barnet hyppigere enn det gjøres, uavhengig av skriv fra skolen eller barnehage.

- I gamle dager var det luslørdag, hvor vi sjekket barna hver lørdag. Det skal vi ikke forvente nå. Men sjekker man én gang i måneden har vi kommet langt. Husk at man går med lus i tre-fire måneder, og innen det blir oppdaget har man smittet mange andre. De som sjekker oftest er de som har hatt lus før. For de har fått en lærepenge, sier han.

Salget til himmels

Tall fra Apotekerforeningen forteller om økende kløing og krabbing av lus i trønderske hoder.

I 2010 ble det solgt 3766 pakninger med lusemidler hos apotekene i Sør-Trøndelag, mens det på de åtte første månedene i år er solgt 5437 pakninger. I Nord-Trøndelag er tallene henholdsvis 1245 og 2261.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet Foto: Anne Lene Solbakken