Like etter klokken 14 onsdag mottok politiet melding fra et firma som mistenkte innbrudd i et hus på Lilleby i Trondheim.

- Fire personer er anholdt på utsiden og det er muligens flere personer på innsiden. Dører og vinduer er skrudd igjen, så hva slags planer de har vet jeg ikke, sa operasjonsleder Bjørn Handegard ved Sør-Trøndelag politidistrikt til adressa.no klokken 14.27.

Olav er en av personene som befant seg i huset da politiet kom til stedet.

- Døren sto åpen, så i natt tok vi med noen madrasser og dro dit, forteller han til adressa.no.

- Ville bruke huset

- Hva var formålet med å ta seg inn i huset?

- Det eies av Trondheim kommune og har stått tomt i 2,5 år. Vi har ikke funnet ut hva som er planen for huset, men hadde lyst til å bruke det i stedet for at det står tomt.

En Under Dusken-journalist var til stede i huset da politiet kom i ettermiddag. Studentavisen omtaler gruppen som var der som det tverrpolitiske nettverket Boligaksjon i Trondheim, og at de i natt forsøkte å okkupere huset på Lilleby.

Olav benekter at de tilhører en bestemt gruppe.

- Vi er ingen organisasjon eller gruppe. Vi er folk som har til felles at vi synes noen burde gjøre noe aktivt for å bedre situasjonen for folk uten et hjem. Det står mange tomme hus i byen som folk trenger, sier Olav.

- Hva gjorde dere i huset?

- Vi ryddet og vasket og begynte å gjøre i stand. Vi gjorde bare det vi mener kommunen burde gjøre, sier Olav.

- Invitterte politiet til frokost

- Hadde dere regnet med å få lov til å bli der?

- Vi håpet jo det. Men vi visste vel egentlig at politiet ville komme, og at det ville bli en dialog. Men vi hadde håpet at vi skulle komme lenger med det.

Ifølge politiet var det fire personer til stede da de ankom stedet.

- Vi hadde en ganske hyggelig tone med politiet og inviterte dem på frokost. Det ville de ikke. Vi ble enige om at vi fikk en time på oss til å ta med tingene våre og stikke, forteller Olav.

- Har dere vært i kontakt med Trondheim kommune?

- Ikke ennå. Vi planla å kontakte dem i dag, men så ble vi kastet ut. Nå må vi ha et møte for å finne ut hva som skjer videre.

Vurderte boligformål

Leder Kjetil Mjøsund i Eierskapsenheten i Trondheim kommune ble onsdag varslet av politiet om at personer hadde tatt seg inn i boligen som eies av kommunen.

Mjøsund forteller at boligen har stått tom i lengre tid.

- Den har stått tom fordi den er av en standard som har gjort det uaktuelt å bruke den til noe. Men vi har også de siste dagene vurdert om boligen skal brukes til humanitære forhold i vinter.

- Hva synes du om at flere mennesker tok seg inn i boligen?

- Jeg har ingen annen kommentar til det, annet enn at de har tatt seg inn i en bolig. Det er per definisjon et innbrudd, så må vi se på hvordan vi skal forholde oss til det. Jeg kjenner saken kun fra det politiet og Adresseavisen sier, det synes jeg er litt tynt grunnlag. Vi skal sette oss inn i forholdet, skaffe oss oversikt over hvilke personer som har vært inne og hvilken motivasjon de har hatt for dette, sier Mjøsund.