Avtroppende hotellsjef ved Rica Nidelven, Bjarte Gjerde, nøt prisvinnermiddagen på Feinschmecker i Oslo da Adressa.no ringte for å gratulere. Kåringen er gjort av Twinings Best Breakfast, og regnes som et NM i frokost. I år var TV2-kokk Wenche Andersen hoveddommer.

–Vi koser oss veldig, forteller Gjerde.

–Og maten holder mål i hovedstaden?

–Ja, i høyeste grad! Dette er ikke hverdagskost, heller ikke for oss.

–Hvor overrasket er dere over at dere vant?

–Juryen sier at det blir jevnere og jevnere for hvert år, så de andre tar innpå oss. Men vi har en sterk bedriftskultur og en intern målsetting om 30 prosent nyskaping. Det har vi lyktes med. Vi er faglig sterke og har en sterk lidenskap for det vi gjør. Vi går for saken, og vi vil vinne. Ikke bare kokkene, men resepsjonistene - hele organisasjonen. Dette er viktig for oss. Det er det som har gjort at vi har tatt den posisjonen vi har, som har gjort oss kjent i hele Norge.

Grøtmeny

–Hvorfor er frokosten så viktig?

–99 prosent av våre 130 000 gjester spiser frokost. Det gir en genuin mulighet til å påvirke dem.

–Hva var den viktigste innovasjonen i år?

–Det kan kanskje høres banalt ut, men det er altså en grøtmeny. Den er virkelig verd å oppleve, og er en del av sunnhetstrenden. Men vi har utviklet oss på alle områder, forsikrer Gjerde, som blant annet kan by på fire sorter pannekaker.

–Men nå skal dere skifte navn etter at Scandic har kjøpt Rica. Er det lurt å rokke ved et sterkt merkenavn?

–Det blir Scandic Nidelven i stedet. Scandic har sagt at de vil utvikle stedet videre. Det viktige er hva som er inne i huset, ikke hva som står på skiltet på veggen.

–Men det var ingen Scandic-hoteller nominert til beste frokost?

–Det er riktig. Men de har betalt en masse penger for å kjøpe disse kvalitetene, og da vil de bringe det videre.

–Du blir ikke med videre, du skal gå av nå?

–Ja, det er spesielt. Men flott å avslutte på topp.

–Hva skal du gjøre nå?

–Det skal jeg informere om senere. Men jeg kan forsikre om at jeg ikke har tenkt å sette meg i en stol, og heller ikke bli pensjonist. Jeg skal gjøre noe morsomt.

Britannia falt ut

Gjerde synes det er fint at Tromsø-hotellene har gjort det så bra.

–Det blir ofte slik at man trekker hverandre opp internt i byene. Men dessverre falt Britannia ut av listen i år, etter å ha vært på pallen i fjor. Det viktige er å satse på bedriftskultur mer enn skippertak, sier han.

Nord-Norge inntar altså premiepallen for fullt.

På andreplass endte Thon Hotel Lofoten i Svolvær, som tidligere har en bronseplass fra 2011, mens to Tromsø-hoteller deler tredjeplassen, nemlig Clarion Hotel The Edge og Rica Ishavshotel.

Ferske Clarion Hotel The Edge debuterer på lista, mens Rica Ishavshotel har vært på premiepallen en rekke ganger. Rica Hell Hotell på Stjørdal var også blant de elleve finalistene i år.

Dette uttaler juryen:

1. plass – Rica Nidelven Hotel (Trondheim) Hotellet har levert flotte frokoster år etter år, og det er fremdeles ingen i Norge som gjør det bedre. Utvalget er bredt uten å være ekstremt, maten holder god kvalitet, og ikke minst presentasjonen skiller seg ut og gjør frokosten til en måltidsopplevelse. Hver enkelt stasjon ved buffeen er gjort til en egen «verden», og fremstår som et separat tilbud med egen stemning. Betjeningen er smilende tilstede uten å være påtrengende. Hvis du anstrenger deg for å finne noen detaljer å sette fingeren på, så må det være at allergimerkingen i brød/bakevarer kan bli bedre. Og juryen er spent på hvordan den nye inndelingen i helgene, i to separate bordsettinger, vil slå ut på opplevelsen for gjestene. Men dette er detaljer. Totalt sett er Rica Nidelven Hotel nok en gang en klar vinner.

2. plass – Thon Hotel Lofoten (Svolvær Dette er et hotell som gjør frokosten personlig, og får gjesten til å føle seg hjemme. Hotellet frister med frokosten i heisen opp til rommene, slik at overnattingsgjestene kan glede seg allerede kvelden før. I frokostsalen møtes gjestene av smil, hygge og småprat, og den personlige servicen følges godt opp underveis. Hotellet legger stor vekt på de lokale produktene og maten med de gode historiene, med innslag som laks gravet med te, tyttebær- og blåbærtorsk, spennende hjemmelaget sild og syltetøy, lokal ost og selvlaget smør rørt med tyttebær, timian eller røykt reinhjerte. Det er fremdeles mulig å bli enda flinkere på presentasjon, merking og kontinuerlig oppfølging av gjestene, men denne gangen var det to hoteller som skilte seg helt klart ut i toppen, og Thon Hotel Lofoten er en solid nummer to i konkurransen.

3. plass (delt) – Clarion Hotel The Edge (Tromsø) Tromsø er blitt en av Norges desidert beste frokostbyer. The Edge er det nye hotellet som er på god vei mot toppen. Her er det satset på en frokost som ikke er helt lik den alle andre hoteller har, med god kvalitet. Spesielt på et slikt sted der frokosten er plassert litt anderledes enn det vanlige, er det viktig å informere gjestene og gjøre det enklere å finne frem. Jurybesøkene har vist variasjon i mottakelsen og servicen, fra det helt fremragende til det litt mer gjennomsnittlige, men på gode dager er det ingen som slår den blide, personlige betjeningen her. Frokostopplevelsen ville stå seg på om hotellet kunne åpne den ytre delen av restauranten, med den beste utsikten, også til frokost. I dag er Clarion Hotel The Edge en spennende nykommer, som trenger erfaring og mer ensartet gjennomføring for å klatre enda høyere.

3. plass (delt) – Rica Ishavshotel (Tromsø) Resepsjonen og frokostsalen er nyoppusset siden i fjor, og er blitt hyggelig og lys. Det er spesielt utvalget og kvaliteten som gjør Rica Ishavshotel til et av de beste. Utvalget er variert, og smilende kokker kan tilby fristelser laget på bestilling. De lokale produktene er fremdeles til stede, men flere av dem kunne vært både bedre merket og mer fristende presentert. Ved et av jurybesøkene hadde hotellet flere gjester enn vanlig som ikke spiser svinekjøtt, og da var for eksempel omelett og pølser godt merket – med andre ord: Hotellet viser vilje og evne til å tilpasse seg gjestene. I frokostsalen tilbyr vindusbordene god utsikt og trivelig miljø, mens bordene midt inne i salen kan bli vel tette og upersonlige. Rica Ishavshotel har levert godt over mange år, og fortsetter å gjøre det etter oppussingen.

Her er de øvrige finalistene:

* Rica Elgstua Hotel, Elverum

* Rica Airport Hotel, Sola/Stavanger

* Rica Hell Hotel, Værnes

* Rica Park Hotel Ålesund

* Rica Park Hotel, Sandefjord

* Sandnessjøen Hotel (fra høst 2014; Clarion Collection Hotel Kysten)

* Støtvig Hotel, Larkollen

Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN