Begge de to kvinnene som ble voldtatt var ute av stand til å motsette seg handlingen. De to ble funnet av en politimann sovende naken nedentil, går det frem i dommen fra Sør-Trøndelag tingrett.

Kvinnene ble voldtatt da de var på nachspiel hos 23-åringen i Trondheim en februarnatt i fjor.

Da var de to mennene, som begge er bosatt i Trondheim, henholdsvis 18 år og 21 år gamle. Kvinnene var begge 19 år gamle.

Nachspiel-gjest varslet politiet

Fra dommen går det frem at de fire først møttes på vorspiel på samme sted som de senere dro på nachspiel. I mellomtiden var de, med unntak av 20-åringen, på et utested i Trondheim sentrum.

På nachspielet kom i tillegg to andre personer. Én av de vitnet i retten, mens det har ikke lyktes politiet å finne ut hvem den siste personen er.

Dette vitnet forklarte i retten at han ble kastet ut av leiligheten der nachspielet foregikk. Etter å ha blitt kastet ut ringte han til politiets operasjonssentral. Til de formidlet han en bekymring om at de to kvinnene ble utsatt for seksuelle overgrep i leiligheten.

Var naken nedentil

Politiet sendte patrulje til stedet. Da de troppet opp, ble ikke døren på leiligheten åpnet. Dermed ble det tilkalt forsterkninger, og døren ble til slutt åpnet med rambukk.

Der fant politiet den ene kvinnen liggende på en sofa i stuen, naken nedentil. Hun andre ble funnet sovende på gulvet i leilighetens soverom, også naken nedentil.

23-åringen var våken og påkledd, mens 20-åringen sov på en sofa i stuen.

De to gjerningspersonene ble pågrepet, mens kvinnene ble innlagt på St. Olavs Hospital.

Felt av tekniske bevis

På sykehuset ble de to kvinnene behandlet og undersøkt.

Av de tekniske undersøkelsene går det frem at de to mennene hadde hatt seksuell omgang med hver sin kvinne.

23-åringen benektet i retten at han hadde fullbyrdet handlingene som ble påstått i retten, til tross for at det ble lagt frem tekniske beviser for dette.

Han ble imidlertid dømt for grovt uaktsom voldtekt. Spørsmålet om uaktsomhet blir i dommen begrunnet med at han «ikke skjønte at NN (fornærmedes navn – journ. anm.), i den situasjonen hun var i, ikke samtykket til samleie.»

20-åringen ble derimot dømt for ha handlet med forsett.

Liggetid førte til kortere straff

Fordi saken har blitt noe gammel, grunnet liggetid hos politiet og at det har tatt tid å få opp saken i tingretten, fikk begge de to kortere straff enn de normalt ville fått.

23-åringen ville normalt blitt idømt en straff på ett år og tre måneder, men fikk ett års fengsel.

20-åringen ville normalt fått fire års fengsel, men fikk fengsel på tre år og seks måneder.

De begge ble i tillegg idømt å betale 150 000 kroner i oppreisning hver.

Forsvarer til 20-åringen, Tore Angen, opplyser at hans klient anker dommen. 23-åringens forsvarer, Terje Engebretsen, opplyser at hans klient fortsatt ikke har tatt stilling til om dommen skal ankes.