Arrangementet starter klokken 13.00, og skjer i regi av Trondhjems Journalistforening (TJ) og Trøndelag Redaktørforening.

- Dette er en spontan markering på Torvet etter terrorangrepet på Charlie Hebdo. Uansett om man er enig eller uenig i det magasinet publiserer – ofrene døde for ytringsfriheten, og vi stiller oss bak dem. Ytringsfriheten er grunnlag for demokratiet, og når den blir truet, da er det vår plikt å stille opp og markere vår motstand mot det som skjedde i Frankrike, sier Anne Berit Fagernes, styreleder i TJ.

Håper at folk møter

Hun håper på stort oppmøte på Torvet.

- Jeg håper at alle kolleger, alle som føler de vil bli hørt i samfunnet og at folk flest møter opp. Dette handler ikke bare om journalistikk. Det handler om friheten til å kunne ytre sine meninger og å si ifra, sier Fagernes, hvorpå leder John-Arne Moen i Trøndelag Redaktørforening legger til:

- Dette er ikke en partipolitisk markering av noe slag. Det er en markering for at vi står opp for de sentrale prinsippene som demokratiet bygger på, det å tenke, snakke og uttrykke seg fritt. Jeg håper mange møter opp – ikke for å protestere for muslimer eller islam, men for å støtte grunnleggende menneskerettigheter som skal være like over hele verden, sier han.

Dempet og verdig ramme

Moen er en av flere som skal holde appell på Torvet i tillegg til representanter fra Norsk Journalistlag. Fagernes opplyser at også ordfører Rita Ottervik stiller i tillegg til Øystein Flø, prost i Melhus.

- Gitarist Skjalg Raaen, kjent fra Sambandet, skal spille sammen med andre musikere. Slik at det blir en dempet og verdig ramme rundt arrangementet, sier Fagernes.

- Uskylden er tatt

På forhånd har TJ vært i dialog med politiet om sikkerheten rundt markeringen.

- Politiet har kontinuerlig dialog med Politiets sikkerhetstjeneste, og vi har fått aksept for arrangementet. Politiet mener det er trygt å gjennomføre, sier TJ-lederen.

- Det er medias plikt i det frie samfunn å dekke og avdekke det som skjer. Noen få velger satire som virkemiddel, og for oss virker det litt merkelig at den skal slå så hardt. Men det er tydelig at satiren virker mer provoserende på noen enn det vi har forestilt oss. Til tross for det er det umulig å akseptere at noen velger våpen som virkemiddel mot dette. Jeg mener at uskylden er tatt i Europa når noen går inn i en redaksjon og massakrerer uskyldige journalister. Da har vi en plikt til å vise at det aksepterer vi ikke, avslutter Moen.