Trondheim styres i dag etter formannskapsmodellen, men det har lenge vært flertall i bystyret for å endre styringsformen til parlamentarisme på samme måte som Oslo, Bergen og Tromsø har. Selv om de store partiene lenge har ønsket en slik reform, har alle forsøk strandet under forhandlinger med småpartiene.

Venstre og SV har til nå forhindret endringen, men nå har Trondheim Venstre snudd.

Samtaler med kolleger

– Vi har diskutert dette i partiet i flere måneder, og lørdag tok årsmøtet stilling i saken. Nå går vi inn for at det innføres parlamentarisme, sier Jon Gunnes, som er listetopp for Venstre i Trondheim.

Venstre har ført samtaler med partikolleger i Oslo, Bergen og Tromsø, og fått tilbakemeldinger fra kollegene som har dempet motstanden i partiet.

–Internt i Venstre har mange fryktet at parlamentaristisk styreform ville føre til at mer politikk ble avgjort i de lukkede rom. Men erfaringene fra de andre storbyene er ikke slik. Mange har vært mot denne reformen også fordi man fryktet at opposisjonen, de som ikke sitter i en byregjering, vil få dårligere arbeidsvilkår. Men også på dette området ble vi beroliget av erfaringene våre partikolleger i de andre byene har gjort seg, sier Jon Gunnes.

Ansvarliggjøring

Jon Gunnes mener den store fordelen med parlamentarisme er at det politiske flertallet vil bli mer ansvarliggjort for de politiske vedtakene de fatter. Ordningen med byregjering vil på mange måter bli lik det politiske systemet som Norge styres etter, med regjering og storting nasjonalt, og byregjering og bystyre lokalt. Dagens system med en rådmann som er ansvarlig for saksutredning og administrasjon vil falle bort, og byrådene i byregjeringen gjøres direkte ansvarlig.

–En byråd som ikke gjennomfører et bystyrevedtak kan dermed gjøres direkte ansvarlig for dette. En byregjering vil kunne måles og ansvarliggjøres på en helt annen måte enn i dag, sier Jon Gunnes.

Vedtaket på årsmøtet i Trondheim Venstre øker muligheten for at styringsformen i Trondheim endres etter valget. Bystyret har allerede gjort vedtak om å innføre parlamentarisme, men det trengs et nytt vedtak i det nye bystyret etter valget før endringen kan gjennomføres.