- Trondheim er den første kommunen i landet som lager et så detaljert regnskap for hvor klimagassutslippene kommer fra, og hvordan vi kan jobbe for å redusere dem. Dette blir et konkret verktøy vi kan jobbe med for å snu utviklingen, sier Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Bystyret i Trondheim vedtok i kveld å lage et årlig regnskap for klimagassutslippene internt i kommunen, og hvordan kommunens virksomhet eksternt påvirker klimagassutslippene på kloden.

Utslippene øker

Konsulentselskapet MiSA laget på bestilling fra kommunen et slikt regnskap i 2013 og 2014. Den oversikten viser at mellom 2001 og 2012 økte klimafotavtrykket til Trondheim med hele 65 prosent. I 2012 lå utslippet på 189 000 tonn CO2-ekvivalenter, noe som tilsvarer drøyt ett tonn per innbygger i Trondheim. Sett i forhold til befolkningsveksten i samme tidsrom, som har vært på 19 prosent, er dette en økning som bekymrer politikerne.

Regnskapet viser at 98 prosent av klimagassutslippene fra Trondheim kommer fra såkalte indirekte utslipp, altså utslipp knyttet til produksjon og transport av varer og tjenester som kommunen benytter seg av.

Et viktig verktøy

– Det er veldig gledelig at vi får på plass et regnskap som følger utviklingen. På den måten lager vi et verktøy som lar oss bedre se hvordan tiltakene vi innfører virker. Det er gledelig at det er klima i bypolitikken for å sikre at vi får gjennomført ambisiøse mål lokalt. Det har skjedd en enorm bevisstgjøring i bystyret de siste tre periodene, men vi må hele tiden strekke oss lengre. Et slikt regnskap gjør det nå mulig å følge utviklingen fra år til år, og iverksette nødvendige tiltak for å snu utviklingen vi har sett de siste årene, sier Opoku.