Wilhelm Hatlen fra Trondheim er en av seks medlemmer i Barnas Klimapanel i Norge. Tiåringen, som går i femte trinn på Ila skole ser på seg selv og resten av panelet som talerør for norske barn i klima- og miljøspørsmål. Denne uka er han også reisende klimaaktivist.

I dag har han og resten av Barnas Klimapanel en avtale med stortingspresident Olemic Thommesen, venstreleder Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide som er leder i Kristelig Folkeparti og kanskje også flere andre stortingspolitikere. Mandag var han på Eidsvoll for å lansere klimapanelet sammen med de fem andre medlemmene som kommer fra Oslo, Hedmark, Lofoten og Hordaland.

Les også: Danmark vil pumpe opp all oljen i Nordsjøen

Regnskogen viktigst

– Jeg gleder meg til å overrekke klimakravene fra norske barn, snakke med stortingspresidenten og si hva vi mener, sier Wilhelm. Gjennom nettsidene til miljøagentene, som klimapanelet springer ut fra, har de kontakt med norske barn og vet hva de er opptatt av. Slik har de samlet seg om seks krav, og Wilhelm mener å ha oppfattet at det er mest støtte for kravet om å ta bedre vare på regnskogen.

– De hugger ned regnskogen for å produsere palmeolje der i stedet. Det gjør at mange dyr og fugler mister hjemmet sitt. Men regnskogen er også verdens lunger. Alle trenger trær for å leve og puste, sier Wilhelm somer spent før møtet på Stortinget.

Les også: Tror Norge greier å kutte klimautslippene med 40 prosent

Håper de gjør noe med kravene

– Jeg håper stortingspresidenten kan prøve å gjøre noe med kravene våre (se faktaboks), særlig at vi vil ha mindre oljeboring og at folk skal kjøre mindre bil og heller reise med buss, trikk eller tog. Og så er jeg spent på hva han kommer til å si.

Wilhelm Hatlen forteller at miljøengasjementet hans startet med at han ble inspirert av en som jobber på SFO på Ila skole der de har miljøagenter. Han har etter det stiftet et lokallag av miljøagentene som har 11 medlemmer. Det førte igjen til at han var en av 40 fra hele landet som ble plukket ut til å delta på en spesialagentskole.

Les også kronikken: Mangfold i fare

Lærte å debattere

– Der lærte vi om miljøet og klimaet, og vi lærte å debattere, sier Wilhelm. Alt dette miljøengasjementet gjorde at han fikk plass i Barnas Klimapanel. Sammen med resten av panelet vil han ha billigere kollektivtransport, de vil gjøre det dyrere å kjøre bil og de vil ha mindre oljeboring.

– Vi skal ta vare på jordkloden for at alle skal overleve og leve, sier han.

Les også signertartikkelen: Help save the lipstick

Barnas Klimapanel har også store planer for resten av året. I mars møter de alle miljøorganisasjonene for å lage en egen miljølov Og på slutten av året håper han at de får delta på FNs klimamøte i Paris.

– Hva har du tenkt å bli?

– Jeg har lyst til å bli noe innenfor miljø, kanskje i FN. Men jeg vet egentlig ikke hva jeg skal bli, og uansett lærer jeg masse, sier Wilhelm Hatlen fra Ila skole i Trondheim.

Wilhelm Hatlen møter stortingspresidenten med klimakrav. Foto: Aagot Opheim