- Hvilke andre bransjer får en så streng straff for en lignende overtredelse? Mister vi bevillingen i tre uker vil få et tap på minst 250 000 kroner. Jeg driver også i bilbransjen, og jeg skjønner ikke hva vi skal gjøre for å få en så stor bot som utelivsbransjen kan rammes av, sier Rune Vikvald.

Han er styreleder på utestedet Studio26 i Trondheim - én av seks steder som nå har fått varsel om mulig inndragning av skjenkebevillingen. Det vil i så fall bety tre uker uten skjenking.

Enorme konsekvenser

- Vi taper enormt på det, og jeg vet at mange nattklubber vil gå konkurs med en slik straff. Mange mister jobbene, og i en bransje der økonomien er streng fra før blir det vanskelig å drive videre. Det gir enorme konsekvenser, sier han.

Daglig leder ved Club Downtown, Jim Jacobsen er enig.

- At én glipp av én ansatt skal gi så store konsekvenser er altfor strengt. Å være stengt i tre uker er årsoverskuddet for enkelte utesteder, og da er det stedet ferdig. Det er ingen annen bransje som har et slikt straffesystem. Det må da være bedre om vi har en korrigerende straff, og dialog. Så kan det røde kortet tas opp etter gjentakende brudd, sier Jacobsen.

- Et annet viktig poeng er at vi må betale full lønn til de ansatte i stengeperioden på grunn av NAV-regler. Dermed blir vi dobbeltstraffet, legger han til, og mener forslaget til de nye nasjonale prikkreglene vil være en stor fordel.

- Mye tvil

Begge peker også på faren for at useriøse aktører dukker opp med så strenge regler som det nå er i Trondheim.

- Hvem vil være med på å tape penger fordi én person kan gjøre en feil som gjør at hele grunnlaget for drift forsvinner, spør Vikvald.

Kontrollørene som var på Studio26 1. november i fjor skriver i sin rapport at en mann i 20-årene fikk servert drink til tross for at han var åpenbart beruset. Vikvald sier at det er godt mulig mannen var full, men han er forundret over at ingen av kontrollørene kom bort til ham eller noen andre slik at de også fikk se mannen med sine egne øyne.

- Det er så mye tvil i denne saken, og det kan være andre ting som gjorde at han virket beruset. Det blir håpløst hvis vi må stenge i tre uker grunnet noe vi ikke har sett selv, sier han.

- Mer fokus på jevne drift

I fjor ble det gjennomført over 1100 skjenkekontroller. Av disse fikk tre steder skjenkestopp, samt at tre andre har fått varsel om mulig inndragning.

Studio 26 kontrollert ti ganger, mens Downtown og Familien hadde besøk ni og sju ganger i løpet av fjoråret.

Styreleder på sistnevnte plass, Sveinung Sundli mener det burde vært mer fokus på den jevne driften.

- Det er for strengt å miste bevilling i tre uker grunnet en enkelthendelse. Det burde vært mer fokus på den jevne driften. Jeg mener enheten pålegger oss veldig vanskelige oppgaver. Å ha god kontroll på rusnivået til absolutt alle gjester til enhver tid er selvsagt vanskelig. Men det er også positivt at man kan ta bevilgning fra dem som virkelig ikke bryr seg om gjestene sine. Med 1000 kontroller må det være mulig å danne seg et godt bilde av stedene, og dermed ikke bare basere seg på det enkelte besøket, mener Sundli.

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Gjerne flere kontroller

Selve kontrollene ser trioen bare positivt på.

- Vi kan gjerne ha flere kontroller. Men da med et system som gjør at man ikke kan knekke ryggen på en enkelthendelse. Kontrollørene gjør jo absolutt jobben sin til punkt og prikke, og er stort sett hyggelige å forholde seg til. Men det kan jo være uhyggelig å ha dem på besøk, sier Sundli, og eksemplifiserer det slik:

- Hvordan tolker disse kontrollørene klientellet vårt i kveld? Har vi 100 prosent oversikt over hver enkelt av våre mange gjester?

Jacobsen påpeker at det er politikerne som innbyggerne har valgt som har bestemt reglene. Han synes det er helt greit med kontroller, og at det aldri er noe tull.

Vikvald opplever heller ikke noe problem foruten den nevnte hendelsen som kan føre til skjenkestopp.

- Flere brudd enn vi avdekker

Jurist Marte Bjørnsen ved Eierskapsenheten mener de få bruddene viser at utelivsbransjen er blitt bedre.

- Jeg mener vi ikke kan utelukke at bransjen er blitt bedre. Vårt inntrykk er at redusert åpningstid, god opplæring, god dialog og jevnlige møter med bransjen og politiet har gjort totalen bedre.

- Men er det for tilfeldig å miste bevillingen?

- Jeg tror ikke det. Det er nok flere brudd enn det vi avdekker, noe annet er naivt å tro, sier hun.

Daglig leder ved Club Downtown, Jim Jacobsen mener det er veldig strengt med tre ukers skjenkestopp etter én hendelse. Foto: Privat