I forbindelse med markeringen av den internasjonale kvinnedagen, 8. mars ble det arrangert demonstrasjonstog og appeller på Torvet i Trondheim.

Snakket om syriske kvinner

Tove Marie Paasche, regionleder for Amnesty International, benyttet anledningen til å be de fremmøtte om å vende blikket utover våre egne grenser.

I sin appell fortalte hun om en syrisk kvinne som var på flukt fra krigen i Syria med sine fire barn.

- Kvinner på flukt er ofte sårbare i dobbel forstand. Både i kraft av å være flyktning og kvinne. De er ofte utsatt for voldtekt, og sjansene er store for at de blir giftet bort i en ung alder, sa hun.

- Kvinner i Syria trenger vår oppmerksomhet mer enn noen andre, fortsatte hun.

1600 deltok i toget

Hun krever at regjeringen tar imot 5000 kvoteflyktninger, og at kvinner prioriteres. Aldri har flere kvinner vært på flukt fra konflikter og sosial nød ifølge Paasche.

- Vi krever at Erna Solberg og hennes regjering gir flere syriske kvinner beskyttelse, sa hun.

I tillegg til Paasche holdt også Ingrid Marie Sylte i fylkesstyret SU og Ingrid Mårtensson, nestleder for Feministiskt Initiativ, Jämtland appeller på Torvet.

Arrangøren anslår at 1600 deltok i årets 8. mars-tog i Trondheim.

Feiret med dikt på Twitter

Det var ikke bare i Trondheims gater at det var feiring av kvinnedagen. Også hos operasjonssentralen i Sør-Trøndelag ble dagen feiret med et aldri så lite dikt av Twitter-poet og operasjonsleder Ebbe Kimo:

«Hærre tweet'n e t dæm

som vi syns ska ha en klæm

no som det e kvinnedagen

vi som sitt på 112'n

håpe på at det e no'n

med en politi i magen!»