Dette huggormstedet er ikke langt fra skiløypene i Bymarka. Foto: Eva Tilseth

Første observasjon av huggorm i Bymarka var 3. mars i år. Nå florerer det.

- Akkurat nå står jeg på kne i det vi kaller Huggormåsen. Det er ni huggorm på én kvadratmeter. To av dem følger med på samtalen vår fra et lite hull, mens resten ligger utenfor hullet i sola, forteller Dag Dolmen, huggormentusiast og førsteamanuensis ved Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Unger fant huggormplass

Fortsatt er det mulig å gå på ski i Bymarka. Plasseringen for Huggormåsen er hemmelig, men den er ikke langt fra skisporene, men ikke rett ved løypa.

- De som fant denne plassen var faktisk noen skigåere. De hadde satt seg her for å sitte i sola. Plutselig ropte ungene deres at det var masse huggorm, sier Dolmen.

Han forteller at de aldri har gjort tidligere observasjon av huggorm enn 3. mars. Utviklingen de siste årene er at de har observert huggormen stadig tidligere på året.

- Slik det har blitt kommer huggormen før påsketuristene. Dette har med at våren kommer tidligere og tidligere, og at det knapt er vinter i marka. I solbakkene har huggormen merket seg at det ikke er tele, sier Dolmen.

- Ta bilde!

Han forteller at det er mest huggorm i sørdelen av Bymarka. Det er også gjort observasjoner av huggorm i Bjugn. I tillegg har Dolmen blitt fortalt om en del observasjoner på Sørlandet, en observasjon i Fredrikstad og på Karmøy i Rogaland.

Grunnen til at de at de kjenner til at det er mye huggorm i Bymarka er at de vet hvor huggormen overvintrer.

- Andre steder er det nok også mye huggorm, men der går vi mer på «måfå».

Om du skulle komme over en huggorm er dette rådet fra Dolmen:

- Finn telefon, snik deg inn på huggormen og ta bilder.

- Man bør altså ikke gå en annen vei?

- Nei. De er fredelige dyr. De angriper ikke, men forsvarer seg. Derfor bør du ikke tråkke på huggorm, sier han.