Fredag gikk han til topps i den norske finalen i Kjemi-OL i Oslo. Dermed er han landets beste kjemi-elev i den videregående skolen.

Det hadde ikke 18-åringen fra Trondheim forventet.

Lave forventninger

- Jeg ble veldig overrasket, og satt bare og gapte i lang tid. Det har ikke helt gått opp for meg ennå. Jeg var forberedt på at jeg havnet blant de nederste på resultatlista. Da de begynte å lese opp resultatene fra fjerdeplass, regnet jeg ikke med at jeg var blant dem, sier Falch.

- Jeg har lave forventninger til meg selv. Da blir jeg ikke så lett skuffa, smiler han.

Tøff uke

Nærmere 1000 elever fra hele landet har deltatt i konkurransen, og 16 elever kvalifiserte seg til finaleuka i kjemiolympiaden på kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo. Uka besto av et femdagers intensivkurs, med avsluttende prøve siste dagen.

- Det har vært en veldig tøff uke og hard uke. Det har vært masse å lære, og det har vært veldig intensivt. Jeg rakk nesten ikke å svelge unna det vi lærte, før vi gikk videre, sier Falch.

Fredag ble uka avsluttet med en tre timers teoriprøve. Det endte med 82,5 poeng av 100 mulige for Falch.

Smarte folk

- Jeg hadde regnet meg frem til at jeg fikk rundt 65 poeng. Jeg ble helt sjokkert da jeg fikk resultatet, sier Falch som går tredje året på realfag på Trondheim katedralskole.

- Hvordan er det å være kjemiker på Katta?

- Katta er en veldig bra skole hvis en liker fag. Det finnes mange smarte folk der, og du blir utfordret mye mer der enn på ungdomsskolen. Det å gå realfag på Katta er veldig artig, sier Falch.

- Hvordan er du blitt så god i kjemi?

- Det har jeg prøvd å finne svaret på selv også. Jeg har alltid syntes at matte og fysikk var veldig artig, mens kjemi var nærmest et pliktløp. Kjemi har ikke helt vært faget mitt, og på videregående er det mest et puggefag. Det var en kompis på Katta som dro meg med på Kjemi-OL, og da tenkte jeg at jeg kanskje måtte forberede meg litt. Jeg har vel en fordel av at jeg tar ting raskt, sier Falch som presterer rimelig bra i faget på skolen:

- Jeg ligger vel an til å få en sekser.

- Men er det ikke litt sært å konkurrere i kjemi?

- Nei, det synes jeg ikke. Det konkurreres jo i det meste nå. Jeg synes det var artig, i tillegg er jeg vant til å konkurrere, sier Falch.

Gikk Birken

Han har nemlig vært en ivrig skiløper, og gikk aktivt frem til for to år siden. Fortsatt trener han, og forrige søndag var han en av deltakerne på Birkebeinerrennet.

- Jeg gikk Birken også for to år siden, og fikk nøyaktig samme tid i år som da. Jeg gikk på 3.31, og det er vel ikke helt håpløst, sier han om sin 54 kilometer lange ferd over fjellet.

Grensevakt

Med seieren i den norske OL-finalen er Falch kvalifisert til OL i Baku i Aserbajdsjan i juli. Dit vil han gjerne, men det avhenger av Forsvarets velvilje.

- Jeg er innkalt til førstegangstjeneste 21. juli, så jeg må snakke med Forsvaret. Jeg har lyst til å dra, sier Falch som etter endt russetid skal ta fatt på militærtjeneste som grensevakt i Sør-Varanger.

- Jeg har hørt mye positivt om det å være grensevakt, og jeg syntes det hørtes spennende ut. Jeg har lyst på et friår fra skolen nå, sier Falch.

I tillegg til Falch hadde også tre andre trønderske elever sikret seg plass blant landets beste kjemikere: Tor S. Haugland fra Byåsen videregående, Astri Grøtan Dahl fra Fosen videregående og Frida Marie Viset fra Trondheim katedralskole.

Haugland kom på femteplass, men på grunn av at en av de fire beste trakk seg fra OL, er også han klar for å reise til Baku og finalen i Kjemi-OL.

Kjemi-OL har vært arrangert siden 1968, og mer enn 70 land deltar nå i den internasjonale konkurransen.

Her er OL-finalistene som er klare for kjemi-OL i Baku. Fra venstre Sigurd Opdal Eidem fra Valler vgs, Tor S. Haugland fra Byåsen vgs, Vemund Falch fra Trondheim Katedralskole, Synne Fossøy fra Dahlske vgs og Håkon Flatval fra Kristelig gymnasium i Oslo. Foto: Gunhild M. Haugnes, Universitetet i Oslo