Etter mye detektivarbeid gjennom hele helgen, klarte bydrifta å spore opp kilden til forurensningen i bekken som går fra Moholt til Rotvoll. Årsaken er en fyringsoljetank på et anleggsområde i Granåslia på Tunga.

Butikkbygg

- Det er et firma som er i ferd med å rive et gammelt butikkbygg. Vi så en gravemaskin, og dro innom for å se nærmere på området. Da oppdaget vi en fyringsoljetank i glassfiber som er knust. Tanken har vært nedgravd utenfor bygningen, sier Christian Nordskag, vaktleder ved Trondheim bydrift.

-Forurensningen er nå stoppet. Vi har plugget avløpet oljen rant inn i, så nå renner den ikke ut i nettet lenger. Det kom et par desiliter olje i minuttet, så her har det rent ut omlag ti-tolv liter olje i timen, forteller Nordskag.

Han er svært kritisk til at dette ikke er blitt rapportert.

- Jeg synes det er svært betenkelig at firmaet ikke har varslet fra om at dette har skjedd. Det er ganske åpenbart at vedkommende som har forårsaket dette, har vært klar over det. Det er et kjempestort hull i tanken, sier Nordskag.

Han er imidlertid fornøyd med at entreprenøren kom og ordnet opp etter at Trondheim bydrift tok kontakt.

- Det setter vi stor pris på, konstaterer Nordskag.

Trondheim bydrift har brukt mye ressurser på å forsøke å spore forurensningskilden. I tillegg har brannvesenets folk jobbet med å redusere skadeomfanget.

- Det er vanskelig å vite hvor mye olje som har havnet i bekken, fordi vi vet ikke hvor mye olje det var på tanken. I utgangspunktet tar en slik tank rundt 3000-4000 liter. Nå er det bare rundt 100 liter igjen, Nordskag.

Tømte tanken

Det er stjørdalsfirmaet Brødrene Bjerkli som har ansvaret for arbeidet på den gamle butikktomta. Prosjektleder  i firmaet, Per Morten Bjerkli, sier at de hadde et transportfirma på anlegget for å tømme denne oljefyringstanken på fredag.

- Vi gravde frem tanken i toppen, og så ble det tatt hull på den. Deretter ble den tømt før væske.

Han vet ikke hva som har skjedd, men antar at tanken kan ha slått noen sprekker, og at det kan ha forårsaket at olje rant ut i grunnen.

- Hvor mye olje var det på tanken før tømming?

- Det vet jeg ikke, og jeg har heller ikke fått tilbakemelding på hvor mye olje som ble tappet ut, sier Bjerkli.

- Skal rydde opp

Daglig leder Tor Borten sier til adressa.no at de har klare prosedyrer på hvordan de håndterer slike nedgravde fyringstanker.

- Men det kan være at det har skjedd et lite uhell i forbindelse med frigravingen eller tømmingen av tanken. Slike glassfibertanker er svært skjøre. Men vi trodde at tanken var tømt, og var ikke klar over at det hadde skjedd noen lekkasje, sier Borten.

Han leste i helgen om forurensningen i Trondheim, men koblet ikke det til deres anleggsvirksomhet på Tunga. Nå beklager han det som har skjedd.

- Det er vår virksomhet, og vi må ta den støyten som kommer. Vi skal rydde opp etter oss, sier Borten.

- Bydrifta kritiserer at det ikke ble varslet om dette. Hva sier du til det?

- Vi var ikke klar over at det hadde skjedd noe med tanken, så vi hadde ikke noe å varsle om. Hadde vi visst om dette, skulle vi selvsagt varslet fra, sier Borten.

Politi på stedet

Dermed er det fastslått at det er fyringsolje, og ikke diesel, som har havnet i Rotvollbekken. Forurensningen ble oppdaget fredag kveld, og brannvesenet satte raskt ut lenser på Leangen og Rotvoll for å fange opp oljen.

Både politi og brannvesenet har vært på anleggsområdet. Brannvesenet sikret stedet, mens politiet nå vil etterforske saken videre.

- Vi oppretter en anmeldelse på forholdet, sier operasjonsleder Tore Kyllo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han sier at politiet nå jobber med å finne ut av hvem som har ansvaret for anlegget. Disse vil etterhvert bli innkalt til avhør.

- Vi har prosedyrer på dette. Men det kan være at det har skjedd et lite uhell i forbindelse med frigravingen eller tømmingen av tanken. Slike glassfibertanker er svært skjøre. Men vi trodde at tanken var tømt, og var ikke klar over at det hadde skjedd noen lekkasje, sier Borten. Foto: Terje Svaan
Etter mye detektivarbeid gjennom hele helgen, ser det ut til at bydrifta har klart å spore kilden til forurensningen i bekken som går fra Moholt til Rotvoll. Foto: Richard Sagen