På ettermiddagen 4. desember 2013 ringte en ansatt fra leiebilfirmaet Avis på Værnes til politiet. Bilklargjørerne hadde funnet en Armani-eske i en av leiebilene. I esken lå det åtte pakker. Politiet rykket ut og fant ut at det dreide seg om 7,6 kilo hasj.

Fant «hasj-sekk»

Noen timer senere dukket et 33-åring opp hos leiebilfirmaet og ba de ansatte om å sjekke om noe var gjenglemt i leiebilen. Han ble deretter pågrepet.

Etter arrestasjonen ransaket politiet mannens kjellerbod på Nardo i Trondheim. Der fant de ytterligere 7,3 kilo marihuana i to ryggsekker.

Opprullingen av saken fortsatte, og i slutten av februar satt 33-åringen og tre andre tiltalte fra Bergen-området på tiltalebenken i Sør-Trøndelag tingrett.

33-åringen fra Trondheim erkjente straffskyld for oppbevaring og forsøk på oppbevaring av narkotika. Han forklarte at han overtok oppdraget med å ta imot et parti narkotika fra en venn. Dette fordi vennen hadde fått kalde føtter.

Ikke trodd

Retten mener at en 44 år gammel kvinne fraktet de over 14 kiloene med narkotika nordover til Trondheim i leiebilen. Hun nektet straffskyld i retten, og hevdet at formålet med turen til Trondheim, var å transportere et par som hadde ulovlig opphold i landet.

Hun hevdet også at bagasjerommet på bilen aldri ble åpnet på turen. Disse forklaringene trodde ikke retten på. Dommerne finner det bevist at kvinnen forsto at det dreide seg om transport av narkotika.

Hasj i hjulbrønnen

Etter å ha hørt 33-åringens forklaring under rettssaken, legger retten til grunn at kvinnen, etter å ha kjørt fra Oslo til Trondheim, møtte 33-åringen ved Husebybadet. Han satte seg inn i leiebilen, og de kjørte deretter til Nardosenteret. Der gikk han ut, åpnet bagasjerommet og fant marihuanaen synlig under en matte i hjulbrønnen på bilen. Han la deretter stoffet over i to ryggsekker.

33-åringen forklarte videre at narkotikaen var skaffet til eget bruk, samt for salg. I bagasjerommet på leiebilen så han også at det lå en skoeske merket Armani. Ifølge dommen forsto mannen at det var hasj i denne esken, men han regnet med at dette skulle utleveres til andre og lot den ligge.

Da han senere på dagen fikk i oppdrag å hente denne pakken fra leiebilen på Værnes, regnet han med at den øvrige utleveringen av stoffet ikke hadde gått etter planen.

Fengselsstraff

Den 44-år gamle kvinnen ble pågrepet av politiet dagen etter at hasjen ble oppdaget i leiebilen.

«Noe gikk åpenbart galt under turen idet noe av narkopartiet ble igjen i bilen», skriver tingretten i dommen. Dommerne antar at kvinnen trodde at 33-åringen hadde tatt med seg hasjpartiet i Armani-esken, men er tilbakeholden med å spekulere rundt hva som var bakgrunnen for at alt stoffet ikke ble utlevert i Trondheim.

33-åringen dømmes til fengsel i to år, hvorav ti måneder gjøres betinget.

Samme straff får også kvinnen. Hun dømmes for å ha oppbevart og fraktet narkopartiet.

- Albansk oppdragsgiver

Også en 30-åring erkjente straffskyld i retten for å ha medvirket til å ha transportert narkopartiet. Ifølge dommen var oppdragsgiveren hans en mann av albansk opprinnelse, og retten utelukker ikke at 30-åringen ble presset til å gjennomføre handelen. Mannen hadde ikke førerkort, og formidlet transportoppdraget til den tiltalte kvinnen via en medtiltalt 44-årig mann, mener retten.

30-åringen ga kvinnen informasjon om transporten, bestilte leiebil og ga 6500 kroner til den 44 år gamle mannen, som han igjen satte inn på kontoen til kvinnen, ifølge dommen.

Den medtiltalte mannen nektet også straffskyld i retten, og hevdet i likhet med kvinnen at oppdraget dreide seg om å frakte personer uten lovlig opphold.

30-åringen dømmes til fengsel i ett år og sju måneder, mens den medtiltalte 44-åringen dømmes til fengsel i to år.

Hasjpartiet lå i bagasjerommet i denne leiebilen på Værnes Foto: POLITIET