I verste fall kan forgiftningen bety at konkurransehestene aldri kan konkurrere igjen.

- Det er veldig trist. Dette er både arbeidet mitt og næringen min, og det er dyr som vi skal ta vare på. Det kommer brått på, og det er noe helt nytt for meg, sier travtrener Magne Olsen fra Trondheim.

Nå er 25 av hans 26 hester blitt syke etter å ha fått i seg stoffet narasin, som finnes i kyllingfôr.

Fikk i seg kyllingfôr

Olsen forteller at symptomene på at hestene ikke var friske har pågått en ukes tid. Han forsto at noe var galt da hestene begynte å bli slappe. Etter hvert fikk flere også dårlig mage og diaré.

- Det gikk en stund før vi skjønte at det var foret det kunne være noe galt med. Men da vi fattet mistanke, tok vi kontakt med Felleskjøpet. De fant raskt ut at her var det noe galt, forteller Olsen.

Etter at Felleskjøpet begynte å ettergå hva som skal ha skjedd, fant de ut at det skal ha skjedd en feil under transport av fôret, hvor en stor mengde kyllingfôr blandet seg med hestefôret under lossing.

Påvirker hjertet

Ifølge veterinær ved Melhus hesteklinikk, Kristin Brækken, er narasin et tilskuddsmiddel som er vanlig i kyllingfôr. Stoffet beskytter kyllingene mot sykdommen koksidiose. Mens både kyllinger og mennesker tåler stoffet, har hester langt lavere toleranse.

- Dette er en katastrofe for hestene, en systemsvikt, og en veldig skummel situasjon. Vi vet ikke hvor mange gram eller milligram de har fått i seg av stoffet. Det som er skummelt er langtidsvirkningene forgiftningen kan få. Stoffet angriper hjertet, og i verste fall kan de få varige mén som gjør at de aldri kan konkurrere igjen. Ingen av hestene er livstruende syke, men i verste fall kan enkelte av dem få såpass kraftige senvirkninger at de må avlives, sier Brækken.

Veterinær Lise Westergren ved Melhus hesteklinikk var den første som ble tilkalt. Hun forteller at mange av hestene viste akutte symptomer. Fem av dem har hatt akutt diare, to har hatt kolikkanfall. Ytterligere tre av dem klarte ikke å prestere på travbanen, og viste tegn til utmattelse.

En av hestene hadde hatt tre seiere på rad, men ble sliten etter 200 meter.

Vil ta måneder

Alle de tre veterinærene ved Melhus hesteklinikk dro etter hvert til gården hvor Olsen holder hestene. De ga hestene midler for å tømme fordøyelsessystemet så fort som mulig.

Det er tatt prøver av hestene, og torsdag kommer Felleskjøpets veterinærer til Trondheim for å ta nye prøver. Brækken er imidlertid klar på at det vil ta lang tid før man får vite om hestene kan konkurrere igjen.

- Det blir neppe konkurranse på disse hestene på flere måneder. Dette må prøver over en lang tidsperiode avgjøre. Man tør nok ikke teste hestene før det har gått lang tid, sier Brækken.

Mister konkurranser

For Olsen er situasjonen alvorlig. Bare én gang tidligere har hester fått i seg narasin i Norge. Den gangen kom ingen av hestene tilbake til travbanen, ifølge veterinær Brækken.

Olsen kommer til å miste mange løp fremover. Han vil imidlertid ikke si om han vurderer å kreve erstatning ennå.

- Nei, det er for tidlig å si noe om dette. Felleskjøpet har lagt seg flate. Vi skal ha møter med dem, så får vi se hva vi kommer frem til. Dette er en vanskelig situasjon, vi må ta en ting om gangen, sier Olsen.

Felleskjøpet uttaler i en pressemelding at de beklager feilleveransen på det sterkeste, og at de vil gå gjennom rutinene for kvalitetssikring av fôr i alle ledd.

- Når situasjonen er avklart og vi har oversikt over eventuelle skader påført dyra vil vi i dialog med hesteeier ta ansvar for å forsøke å løse saken så godt som mulig, sier kommunikasjonsdirektør Gro Tvedt Anderssen i Felleskjøpet i pressemeldingen.