Forskningen til Krebs og Johansen har skapt internasjonal oppmerksomhet. Funnene deres er omtalt i New York Times, Huffington Post, BBC, The Guardian, Universitetsavisa, Aftenposten, NRK og VG. Der omtales de som blant annet NTNU-forskere, forsker, stipendiat og research fellow, skriver Universitetsavisa.

LES OGSÅ: LSD-forskere: – Har ikke misbrukt NTNU-navnet

Forskerparet står bak foreningen EmmaSofia som arbeider for å øke tilgangen på kvalitetskontrollert psykedelika innen medisin, forskning og andre lovlige formål, ifølge nettsiden.

NTNU står ikke bak

Fungerende dekan ved det medisinske fakultetet, Bjørn Gustafsson liker ikke at NTNU-navnet er brukt i sammenheng med det han mener er kampanje for å legalisere narkotiske stoffer.

–Dette handler ikke om forskningen de har gjort som tidligere ansatte ved NTNU. Vi støtter fri forskning. De må selvsagt gjerne fortelle om forskningsresultatene og at forskningen ble utført når de var ansatte ved NTNU. Men vi står ikke bak kampanjen de driver for å legalisere stoffer norske myndigheter mener er ulovlige, sier Gustafsson.

Han sier at NTNU ikke ønsker å ta stilling i en politisk sak som han mener spørsmålet om legalisering er. På nettsiden til EmmaSofia var NTNU tidligere nevnt som tilkytning til Teri Krebs.

–Vi har bedt dem om å fjerne alt på deres nettside som sier de er NTNU-forskere. Det har de nå gjort, så det er greit. Vi har aldri gitt dem forbud å fortelle om forskningen og at forskningen er utført når de var ansatte ved ved NTNU. Det må de gjerne skrive.

–Vi har ikke hevdet at NTNU står bak vårt engasjement for menneskerettigheter gjennom foreningen EmmaSofia eller andre steder. Dette er absurd stråmannsargumentasjon. Forskere har frihet til å engasjere seg i samfunnsdebatten, sier Pål-Ørjan Johansen.

Les også oppslaget i New York Times

Mener fleinsopp og LSD kan være sunt

Særlig er det deres siste studie som har ført til de mange medieoppslagene. Der slår de fast at fleinsopp og LSD kan være sunt. Studien er basert på en amerikansk folkehelseundersøkelse, og inkluderer 135 000 tilfeldige deltakere, hvorav 19 000 oppgir å ha brukt psykedelia. Forskerekteparet har sett på sammenhengen mellom bruk av psykedelia og mental helse. De har ikke funnet noen sammenheng mellom bruk av psykedelia og dårlig mental helse.

- Jeg har ikke titulert meg som NTNU-forsker siden i fjor. Da jeg gjorde det var det alltid knyttet til forskning vi hadde gjort ved NTNU, og jeg hadde klarsignal til å affiliere med NTNU. Hvis jeg har blitt titulert som NTNU-forsker etter dette, skyldes det misforståelser jeg har ikke vært kilde til, sier Johansen til Universitetsavisa.

- Som det fremgår av pressemeldinger fra NTNU i 2012 og 2013, er både jeg og min kone oppført som forsker/researcher ved Institutt for nevromedisin, NTNU.

- Hvorfor tror du det medisinske fakultetet reagerer på at dere omtales som NTNU-forskere?

- NTNU har stått fjellstøtt bak oss i årevis, så vi er overrasket. Basert på Gustafsson sine kommentarer så synes det å være en politisk reaksjon mot vårt engasjement i menneskerettigheter.

Les også oppslaget i Huffington Post

Denne saken er endret fordi fungerende dekan Bjørn Gustafsson var feil sitert om at NTNU ikke står bak forskningen. Det er feil. NTNU vil ikke knyttes til legaliseringskampanjen.