- Jøss, så fantastisk. Johuuuu, sier rektor Ronald Nygård ved Trøndertun folkehøgskole da han får vite at skolen vant premien for beste innslag i folketoget 17. mai.

17. mai-komiteen i Trondheim delte også i år ut premier til de to beste innslagene i barnetoget, og det beste i folketoget. Hver premie er på 3 000 kroner.

Les også: Finn din skole i flaggtoget

Fikk folk til å danse

30 gitarister og en stor gruppe dansere fra Trøndertun folkehøgskole i Melhus imponerte juryen og høstet stor applaus fra folk som sto langs togruta. Juryen mente de var veldig unike, og at det var tydelig at de hadde øvd til 17. mai.

- Det var mye logistikk som skulle klaffe for at alt gikk bra. Vi hadde med omtrent 400 meter med kabler og ledninger for at gitaristene skulle få strøm. Men det gikk kjempebra, og det var så artig å se spontanreaksjonene fra folk som så på. De snudde seg etter oss, klappet og smilte. Flere begynte å danse, sier Nygård, og legger til at de sjarmerte ordfører Rita Ottervik i senk.

- Hun smilte fra øre til øre, sier han.

Nygård forteller at det er andre gang i historien at trøndertunelever gjør dette. Også for 15 år siden, den gangen med Skjalg Raaen i spissen, fikk de mye oppmerksomhet for gjengen med gitarister og dansere som gikk gjennom Trondheims gater.

- Hva skal dere gjør med pengepremien?

- Det må jeg snakke med elevene om. Skoleåret avsluttes på lørdag, men vi skal nok finne en god måte å bruke pengene på, sier rektoren.

Singsaker skole

I barnetoget var det 100-årsjubilanten Singsaker skole som stakk av med premien for beste innslag fra en barneskole. Juryen la ifølge Rita Kumar merke til de fine plakatene elevene bar, de gikk fint på rad og rekke og viste mye glede.

- Det er utrolig hyggelig at elvene våre blir premiert. Vi gjorde ikke mye i forhold til kostymering, men vi var pen i tøyet. Vi hadde laget nye skilt og faner med tegninger av skolebygningen. I tillegg prøvde vi å by på oss selv med stort engasjement, falggbæring og hurrarop, sier rektor Sten Frode Solvang ved Singsaker skole.

Hva premien på 3 000 kroner skal brukes til, må han rådføre seg med elevrådet om.

- Det må være til noe som kommer elevene til gode. Vi skal ha en stor 100 årsfeiring til høsten, så det kan bli noe i den sammenhengen. Men elevrådet får bestemme om det skal gå til sjokolade eller annet, sier Solvang.

Se video: Singsaker skole er 100 år og feiret det med å gå først i barnetoget.

Ugla skole

Ungdomsskolen som ble premiert for innsatsen var nok en jubliant, nemlig Ugla skole som fyller 50 år i år. De fomidlet ifølge juryen stor glede og entusiasme i toget.

- Vi har alltid hatt et stort oppmøte. Det er frivillig, så det er kjempepositivt og artig at ungdommene stiller opp. 9. trinn har nettopp konfirmert seg og hadde nye dresser og bunader, så det var nok gøy å gå i tog, sier rektor Trine Lenschow ved Ugla skole.

- Hva skal elevene gjøre med pengepremien?

- Nå er vi midt i eksamen, men vi får samle elevrådet i neste uke, så får de avgjøre hva de vil bruke pengene på, sier Lenschow.

Rektor Ronald Nygård ved Trøndertun folkehøgskole ble kjempeglad for å høre at elevene vant premien for beste innslag i år. Foto: Arne Hauge
30 gitarister og en stor gruppe dansere fra Trøndertun folkehøgskole i Melhus imponerte juryen og høstet stor applaus fra folk som sto langs togruta. Foto: Arne Hauge
Ugla skole gikk som nummer to i årets folketog i Trondheim på nasjonaldagen.
Singsaker skole ble premiert for beste innslag av en barneskole. Foto: Lorns Bjerkan