- Gjennom spillet oppdager jeg nye sider av Trondheim hele tiden. Jeg har hittil gått over 96 mil for å innhente portaler. Når jeg likevel er ute og går tur med bikkja, så gir spillet et mål med turen i stedet for bare å gå i ring i nærområdet, sier Stig Seternes, aka @Spenstig.

Ingress er en mobilapp laget av Google og har flere millioner spillere på verdensbasis. Spillet foregår både i den virkelige verden og i den virtuelle verden. I Trondheim har spillet begynt å slå an det siste året.

Romvesenhjelp eller ikke

Kort fortalt er det to lag som kjemper mot hverandre i Ingress. Det grønne laget, The Enlightened eller froskene, vil at menneskene skal ta imot hjelp til teknologisk utvikling fra romvesener. Det blå laget, The Resistance eller smurfene, mener menneskene klarer seg best selv.

Spillerne velger lag, og så kan kampen begynne. Lagene finner og setter lagets farge på diverse landemerker (portaler) i den virkelige verden. For å erobre større geografiske områder må spillerne stå på forskjellige portaler og «hacke» seg inn på nøyaktig samme tid. Poenget med spillet er å få kontroll over flest mulig områder.

Les også: Maria og Erlend fant kjærligheten via chatten i et ordspill

Bruker mye tid på spillet

Seternes kan være en av dem du ser gående rundt i byen på forskjellige, ofte litt merkelige, steder til forskjellige tider på døgnet og trykke på mobilen. Han spiller minst to timer om dagen.

- En tur til butikken kan fort ta fire timer. Om jeg på veien tar flere portaler og erobrer et område, så kan det komme noen fra det andre laget å ta de samme portalene. Da må jeg gå å ta tilbake portalene, og sånn kan vi holde på frem og tilbake, ler Seternes, som selv begynte å spille Ingress i fjor sommer.

Han vil ikke vise ansiktet sitt på bildet i denne saken for å enklere skli inn i mengden når han spiller

Følg Adresseavisen på Instagram

Lik adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Twitter

Koordinerte oppdrag

32-åringen har blitt kjent med flere spillere fra begge lag, og de møtes med jevne mellomrom for å spille.

- Og så tar vi noen øl etterpå. Det er et veldig sosialt spill, sier han.

I vår erobret Seternes sitt lag (det blå) alle portalene innenfor en sirkel som gikk fra Sør-England via Sør-Sverige, opp til Tromsø, via Færøyene og tilbake til utgangspunktet i Sør-England. Trøndelag lå innenfor denne sirkelen, og her hadde Seternes ansvaret for koordineringen.

- Jeg satt med kartet og fortalte folk hvor de skulle dra. Vi måtte finne og rive portaler fra Otta til Namsskogan. En av oss dro også ut i skauen utenfor Østersund for å rive en portal. Han fant den klokken 3 om natta, forteller Seternes.

Men en mann på skiferie i Nord-Norge satte en stopper for moroa. Han fant og tok en portal der han var på ferie og linket til en portal hjemme til Sandnessjøen midt på natta, han brøt dermed sirkelen og ødela operasjonen.

Les også: Vil nå hele Trondheim med app for jobbsøkere (PLUSS)

Historiske steder

Både jenter og gutter i alle aldre bruker Ingress. Seternes forteller at det er omtrent 150 spillere på det blå laget i Trondheim. Det er noen flere på det grønne. Den yngste på blått lag er 14 år, den eldste i 60-årene.

- I tillegg er det mange foreldre som har med ungene sine ut i marka for å lete etter portaler. Det er en fin måte å trimme og bli kjent med byen på. Det er mye kunst og artige steder å besøke. De som sender inn portaler kan legge ved beskrivelser av stedene, så da kan man lære litt også, sier han.

De fleste portalene i Ingress er brukerinnsendte og godkjent av Google.

- I Trondheim tror jeg det er nesten 1000 portaler. Det enkleste for nye spillere er å besøke Nidarosdomen. Der er det en portal ved nesten hvert gravsted.

Kajakk i desember

En måte å tjene medaljer og komme seg til neste nivå i spillet på er å finne en portal og «eie» den i 150 dager. I fjor reiste noen fra det blå laget ut til Munkholmen for å ta portalene der ute. De tok den aller siste båtturen for sesongen og tenkte at de var garantert medaljer, for neste båttur gikk ikke før til våren.

Men én frosk ville det annerledes, så han tok kajakken sin og dro ut til Munkholmen - i desember.

- Han ødela for oss, men det var veldig moro og stort av ham å gjøre det i skitvær, ler Seternes, som innrømmer at han ved flere anledninger har fulgt etter «grønne» spillere for å ødelegge for dem rett etter at de har besøkt en portal.

- Spillet er veldig avhengighetsskapende, men å bruke mye tid ute i naturen kan jo ikke være en dårlig ting, sier han.

Roy Bringsli dro ut med kajakken i seks minusgrader i desember. Foto: Privat
Når man nærmer seg en portal i spillet, kommer bildet av stedet opp og en gps kan vise deg veien helt frem. På Heimdal stasjon ligger det en portal. Foto: Lina Leth-Olsen
Ingress er en mobilapp laget av Google og har flere millioner spillere på verdensbasis. Spillet foregår både i den virkelige verden og i den virtuelle verden. Foto: Lina Leth-Olsen
Spillet er en app og kan brukes på alle androide mobiler og iphone. Foto: Skjermdump
Det blå laget har overtaket på denne portalen. Foto: Skjermdump
Spillere fra hele verden samarbeider om å erobre områder. Her er tre språk representert i chaten. Foto: Skjermdump