Det er klart etter at Frostating lagmannsrett nylig behandlet anken fra skolen. Steinerskolen må dermed tilbakebetale nærmere 1,3 millioner kroner i statsstøtte for 2011, i tillegg til saksomkostninger på 58000 kroner.

– Slik lagmannsretten ser det, dreier det seg ikke om et bagatellmessig brudd, men om et klart brudd på en sentral forskrift i privatskoleloven. Det er et forhold som åpenbart er egnet til å svekke tilliten til skolens drift, heter det i dommen.

Nytt bygg

Det var Utdanningsdirektoratet som 2013 fattet vedtaket om tilbakebetaling av nærmere 1,3 millioner kroner i statsstøtte. Bakgrunnen var at styret ved skolen hadde overført en for stor andel av overskuddet fra 2011 til påfølgende år, uten at pengene var satt i et investeringsfond, slik privatskoleloven krever. Skolen mente på sin side at de ikke hadde anvendt midlene i strid med privatskoleloven, og påpekte at pengene var kommet elevene til gode gjennom investeringer i nytt bygg. Steinerskolen har restaurert Skansen restaurant til skolelokaler.

Klart brudd

Skolen klaget avgjørelsen inn for Kunnskapsdepartementet før saken havnet i rettsapparatet.

– Slik lagmannsretten ser det, foreligger det et klart brudd på reglene i økonomiforskriften, heter det i dommen fra lagmannsretten. Her blir det også påpekt at et viktig hensyn i økonomiforskriften er at myndighetene enkelt skal kunne følge med i økonomien til privatskolene og føre kontroll med bruken av statsstøtte.

Steinerskolen har allerede tilbakebetalt statstilskuddet, og har tidligere uttalt at dette ikke vil ramme elevene.