Spirtoppen på Nidarosdomen er i ferd med å få en sår tiltrengt oppgradering. Den vel åtte meter høye smijernskonstruksjonen har ikke vært restaurert siden 1901.

Smedens døtre?

Spiret består av et smijernskors og en kule med en diameter på rundt 90 cm. Det har gått en del myter og vandrehistorier om hva som befinner seg inne i kula.

- Det ble blant annet sagt at navnene på døtrene til gullsmeden som forgylte kula var preget på innsiden, men de har vi ikke klart å finne, sier fagleder Rune Langås i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider.

Nå er den godt bevarte hemmeligheten endelig kjent. Inni kula ble det funnet en blyplate med følgende inskripsjon:

«DETTE TAGVERK OPPFØRT

1901

ALT HVAD DER HAR AANDE

LOVE HERREN

PS 150 G»

Salmesitat

Langås forteller at det er første gang på 114 år at kula er åpnet. Blyplaten avslørte et sitat fra vers nummer seks i salme 150 i Bibelen. Nå tenkes det hardt på hva årets restauratører skal legge igjen.

- Det er klart vi må legge igjen en hilsen fra denne restaureringen. Det blir nok en myte som neste generasjon kan pønske på. Det blir en hemmelighet, slik at tradisjonen lever videre, sier Langås.

Les også: Luftig jobb for smeden i spiret på Nidarosdomen

Han forteller videre at åpningen av kula avslørte noe annet også.

- Det var ikke så mye rust. Vi er generelt positivt overrasket over tilstanden på spiret. Vi skal nå sandblåse, gi en overflatebehandling og deretter forgylle kula på nytt igjen. Jeg er rimelig trygg på at vi setter igjen et spir i tipp topp tilstand, lover Langås.

Legger inn ny hilsen

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider får innimellom inn andre spir fra Trøndelag som er fra samme tidsperiode, og enkelte har vært i særdeles dårlig stand. Mye tyder på at forrige restaurering av spiret på Nidarosdomen var av god kvalitet.

- Det blir umulig å si når neste restauring vil ta sted. Det kan ta 100 år eller 150 år, sier Langås.

I tillegg til å jobbe 90 meter over bakken har det dukket opp noen restaureringstekniske utfordringer.

- Vi har oppdaget at kobberbeslaget på spirets smijernskors ikke har trivdes så godt. Det har blitt en del større rustskader på smijernet hvor kobberbeslagene er. Vi tør ikke å sette kobberbeslagene på plass igjen, og må trolig forgylle direkte på smijernet, sier han.

Målet er å være ferdig med hele restaureringen i løpet av juni.

- Når vi har kommet et stykke ut i juni så håper vi at stillasene kan plukkes ned.

Spirtoppen på nasjonalhelligdommen får en skikkelig makeover i disse dager. Dette bildet er tatt ved tidligere anledning, og viser kula som inneholdt beskjeden fra de forrige restauratørene. Foto: steinar fugelsøy
Fagleder Rune Langås i Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider kan endelig avsløre hva som sto inni kula. Foto: glen musk