– Hvem som styrer byen, har noe å si for hvilke resultater vi får i skolen. For at Trondheim skal få Norges beste skole, trengs et skifte på rådhuset, sier Holm Lønseth som sitter i oppvekstkomiteen i Trondheim.

– Hvorfor det?

– I løpet av 12 år med Arbeiderpartiet er det ikke tenkt så mange nye tanker i skolepolitikken. Ambisjonsnivået til Arbeiderpartiet er for lavt, de er tilfreds med at det går helt greit. Vi er nødt til å tenke nytt, og vi i Høyre er villig til å se til andre storbyer og se hva de lykkes med, sier Holm Lønseth.

Bergen best

I dag fortalte Adresseavisen at Trondheim kommer ut blant de dårligste når en sammenligner grunnskoleresultatene i landets største universitetsbyer. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at trondheimselevene har et litt lavere karaktersnitt på standpunkt og eksamen enn Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø. Mens trondheimselevene går ut med 40,9 i grunnskolepoeng, går bergenselevene ut med et snitt på 41,7 grunnskolepoeng. I Oslo er gjennomsnittet 41,3 grunnskolepoeng. Både i Bergen og Oslo er det borgerlig flertall.

Skolebyråd i Bergen, Jana Midelfart Hoff (H) er stolt over at byen ligger i tet.

– Vi har prioritert å løfte de svakeste elevene, og det føler vi at vi har lyktes bra med, uttalte Hoff.

Lesegaranti

– Trondheimsskolen gjør det helt greit, men vi må tørre å sette oss et mål om at vi skal ha Norges beste skole. Forutsetningene ligger til rette. Trondheim er kunnskapsbyen, sier Mari Holm Lønseth.

Les også: Stor mangel på pc-er ved skolene i Trondheim

Et av Høyres forslag for å gjøre trondheimselevene bedre, er å innføre lese- og skrivegaranti.

– Når det avdekkes at en elev ligger under bekymringsgrensen på en av kartleggingsprøvene, skal kommunen være pliktig å sette inn tiltak så snart som mulig. Grunnleggende ferdigheter er avgjørende for all annen læring, sier Holm Lønseth som også ønsker en kartlegging av kompetansen til trondheimslærerne.

– Men er det nødvendigvis politikerne som vet best hva som gjør skolen bedre?

– Jeg tror ikke at politikere er best til å skape den beste skolen. Det er det gode lærere og rektorer som gjør. Men vi legger til rette for at de gode lærerne og skolelederne lykkes. Og det er vi som legger ambisjonsnivået. Trondheim skal ha Norges beste skole, sier Holm Lønseth.

Er på rett vei

Kommunalråd for Ap, Eirik Schrøder, ser ingen grunn til at Trondheim skal grave seg ned i dårlige skoleresultater. Han påpeker at resultatene i Trondheim er gode, og bedre enn det nasjonale gjennomsnittet.

– Vi har hatt fremgang de siste årene, og vi har aldri hatt så gode resultater som dette. Det viser at vi er på rett vei, og det skal vi være stolte over, sier han.

Les også: Flere lærere til de minste elevene

– Men er du fornøyd med at andre storbyer gjør det bedre?

– Nei, vi er ikke kommet i mål ennå. Målet er at Trondheim skal ha Norges beste skole. Det skal vi jobbe for hver dag. Men det tar tid, og endring kommer ikke over natta. Men når vi ser at vi har fremgang, så trengs det ikke et politisk skifte for å få en bedre skole, sier Schrøder.

Han mener Trondheim kan lære av andre storbyer, men tror skolene i Trondheim også kan lære av hverandre.

– Det viktigste er å satse på etter- og videreutdanning av lærere, og fortsette opptrappingen av lærertettheten, sier Schrøder.

Faksimile fra Adresseavisen tirsdag 26. mai.