Det sa advokat Tore Høyer, som representerer Tommy Dahle (23), Mats Monsen (23) og Tea Kristine Hermansen Broholm (16), under sitt innledningsforedrag i Sør-Trøndelag tingrett onsdag.

Bakgrunnen for at de tre ønsker oppreisning er at de hjalp ungdommer på landsiden ved Utøya under terrorangrepet 22.juli. De tre ungdommene hadde vært i Oslo og var på vei tilbake til Utøya da Anders Behring Breivik begynte å skyte på Utøya. De var bare noen minutter unna fra å rekke den samme ferja over til øya som Breivik var med.

Psykiske vansker

- Mine tre klienter falt mellom alle stoler. De var ikke ansett som strafferettslig fornærmet i straffesaken mot Anders Behring Breivik og fikk ikke oppnevnt bisandsadvokat, sier Høyer.

- De har ikke fått anerkjennelse for sine opplevelser. Det de derimot har fått er psykiske problemer i ettertid, fortsetter Høyer.

LES OGSÅ (PLUSS): AUF-ere krever terrorerstatning i retten

Han sa i inneldingsforedraget at alle tre har vært til psykiatrisk behandling etter hendelsen.

- De ønsker det juridiske stempelet at de ble rammet av det som skjedde på Utøya.

- Må frifinnes

Advokat Adele Matheson Mestad ved Regjeringsadvokaten la ned påstand om at staten frifinnes, og ikke skal betale oppreisning til Dahle, Monsen og Broholm.

- Det er viktig å påpeke at dette er et rettslig spørsmål. Det sier ikke noe om at dere ikke har rett til å føle dere krenket og dypt berørt. Dere eier deres egen sorg og opplevelser. Staten har den dypeste forståelse og medfølelse for deres opplevelser. Ingen burde oppleve det dere opplevde, sier Mestad under sitt innledningsforedrag.

Staten mener at de tre ikke kan sees på som skadelidende i lovens forstand. Mestad viser til at hovedregelen er at de som sees på som skadelidende er de som er strafferettslig fornærmet i en sak.

Hun påpekte at ingen av de tre ga livreddende førstehjelp, men ga viktig støtte til de som kom opp av vannet. Hun påpekte også at de ikke så Breivik.

Rettssaken fortsetter i Sør-Trøndelag tingrett onsdag og torsdag.