16 av de totalt 21 hestene som ble forgiftet da kyllingfôr ble blandet inn i hestefôret har nå blitt avlivet, skriver tgn.no.

Da adressa.no skrev om saken for ni dager siden var tolv av hestene avlivet.

Olsen sier til Adresseavisen fredag at de fem øvrige hestene også er avskrevet som løpshester, og regner med at flere vil bli avlivet. To av hestene som ble avlivet sist ble obdusert ved Veterinærhøyskolen i Oslo, hvor det ble påvist forandringer på hjertet og lungemuskelen.

Men han håper nå at topphoppa Vacation Kosmos skal komme seg gjennom den forestående føllingen.

Hoppa var ikke i trening da hestene ble forgiftet, og Olsen håper at både hun og føllet skal klare seg. Den amerikanskfødte hoppa har rekord på 12,5, og tjente over en halv million kroner i løpsbanen.

– Det er en hoppe jeg eier selv, og som var voldsomt god. Men jeg er engstelig både for henne og for føllungen, for vi vet for lite om konsekvensene av dette, sier Olsen.

Kan gi betydelig skade

Det var i april at hestene ble forgiftet av stoffet narasin, som brukes i kyllingfôr for å motvirke parasitter. Hester mangler derimot et enzym som gjør at de ikke skiller ut stoffet fra kroppen, og det kan dermed forårsake betydelig skade.

Felleskjøpets veterinær har forklart at det var en teknisk feil på fôrbilen som førte til at kyllingfôret ble blandet med hestefôret da det ble pumpet ut av bilen på Magne Olsens stall på Kvennildtrøa ved Sandmoen sør for Trondheim

Fôret fraktes i separate tanker, men en skade på skilleveggen førte til at pelleten til kyllingene blandet seg inn i hestefôret, har veterinær Idun Rosenfeld forklart.

– God dialog med Felleskjøpet

Ifølge Olsen er 14–15 hesteeiere blitt rammet av forgiftnings-saken, og de er nå i dialog med Felleskjøpet om erstatning. Felleskjøpet har opplyst at hestene skal erstattes gjennom deres forsikringsselskap.

– Vi har en god dialog med Felleskjøpet, og det er to takstmenn inne i bildet. Jeg håper at dette skal ende på best mulig måte for meg og hesteeierne, og at det ikke skal trekke ut i langdrag, sier Olsen.