49-åringen ble i Sør-Trøndelag tingrett dømt til 14 års fengsel for drapet på Vibeche Sofie Falck Danielsen (48) natt til 16. januar i fjor.

Han anket saken til Frostating lagmannsrett. Der ble drapssaken behandlet tidligere denne uka. Ankesaken fikk en dramatisk start da 49-åringen trakk skyldanken og erkjente drapet. Han forklarte også at det var hans 36-årige ekssamboer som slo Falck Danielsen med øks, slik at hun døde. Fordi påtalemyndigheten ikke fant beviser til å tiltale 36-åringen henla de saken mot henne i fjor.

Fredag kom dommen fra lagmannsretten. De valgte å sette straffen til fengsel i 13 år. Dette er i tråd med påstanden til førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes, som var aktor i saken.

Fikk nedsatt straff

I dommen begrunnes den nedsatte straffen med at han trakk sin eks-samboer inn i drapet, slik at henlegges av drapssaken mot henne har blitt omgjort og at hun nå eventuelt kan stilles til rettslig ansvar for sin rolle i saken. Lagmannsretten skriver i dommen at 49-åringen har sørget for at saken har blitt bedre opplyst.

At mannen trakk skyldanken i siste øyeblikk før ankeforhandlingen skulle starte, vektlegger ikke lagmannsretten noe særlig vekt på i utmåling av straffen.

Lagmannsretten mener at 49-åringens medvirkning gjorde det mulig for han eks-samboer (36) å hugge løs på Falck Danielsen.

- Det skal først bemerkes at NN (49-åringen - journ.anm.) medvirkning var vesentlig, han muliggjorde dødbringende øksing mot Danielsen ved at han hindret offeret i å bevege seg. Det var ikke foretatt noe dødbringende før han kom til, han så det hele, og ga den andre utøveren mulighet til å fullføre til offeret var død. NN (49-åringen) brydde seg ikke om foranledningen, men samvirket straks med den andre utøveren i den brutale gjennomføringen, slik han selv har forklart seg, heter det i dommen.

Ekssamboer varetektsfengslet

Mannens forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, sa i sin prosedyre at 49-åringen burde få en vesentlig større strafferabatt enn det som var påstanden til Soknes, på bakgrunn av hans forklaring.

Han mente at hans klient ikke burde straffes med mer enn 11 års fengsel.

Som følge av 49-åringens forklaring ble hans ekssamboer varetektsfengslet i åtte uker onsdag. Under fengslingsmøtet nektet hun straffskyld. Der forklarte hun:

- Jeg tenker at han vil slippe unna selv. Det er mest logisk i hodet mitt, svarte 36-åringen, som mente at 49-åringen ønsket en kortere straff.

36-åringen anket varetektsfengslingen etter den ble lest opp i tingretten. Frostating lagmannsrett opplyser til adressa.no at de vil være ferdig med å behandle anken mandag.