Regjeringen opphever totalforbudet mot blyhagl fra og med midnatt.

– Det var på tide, jakt på rev og kråke startet allerede i dag. Det siste en jeger ønsker er å skadeskyte et dyr, eller å sette seg selv eller hunden sin i fare. Det slipper vi nå, sier jeger Yngve Hansen i Nidaros Jaktskytterklubb.

Klima- og miljødepartementet har fastsett en ny forskrift som åpner for jakt med blyhagl. Det blir fremdeles ikke tillat å bruke blyhagl i våtmarksområder og på skytebaner.

– Norge er en stor friluftsnasjon med lange og stolte jakttradisjoner som vi ønsker å verne om, sier stortingsrepresentant for Høyre, Gunnar Gundersen til Adressa.no.

Les også: Jegerne jubler, miljøvernere er skuffet

– Aldri mer bly i mitt gevær

– Her har jegerne drevet lobbyvirksomhet og lurt politikerne. Oppsiktsvekkende og overraskende at politikerne lar seg lure. Bly er en av de verste miljøgiftene som finnes, sier Fagrådgiver Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet til Adressa.no.

Håpnes håper virkelig at jegerne fortsetter å bruke alternativ ammunisjon. Han er selv jeger, og er oppgitt over at forskriften trer i kraft.

– Det finnes en del forskning som sier at dette er skadelig for naturen. Det finnes i alle fall ikke bevis for det motsatte. Nå vil skadeskutte dyr bli spist med bly i seg, og konsentrasjoner av bly renner ut i bekkene våre i fjellet. Vi jegere må tåle at eksempelvis vismut er en smule dyrere. Regjeringen er ført bak lyset, sier Håpnes.

Langvarig krangel

Allerede i januar sikret regjeringspartiene sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet flertall for å fjerne forbudet mot blyhagl under jakt.

– At regjeringspartiene og Arbeiderpartiet går mot et særdeles tydelig råd fra Miljødirektoratet og sin egen miljøvernminister er skadelig og svært oppsiktsvekkende, sa Venstre-nestleder Ola Elvestuen i januar.

Miljødirektoratet la frem en vurdering av blyhaglforbudet i fjor sommer. Direktoratet mener ny kunnskap gir økt bekymring for helse- og miljøeffekter ved bruk av blyhagl, og anbefaler at det generelle forbudet opprettholdes.

– Forskriftsendringen kom i grevens tid, dette har vi ventet på. Vi mener at antallet blyhagl på de enorme jaktområdene vi har i Norge, ikke vil skade miljøet. Vi mener også at forskningen er mangelfull på dette området. Dette forbudet har hatt svært liten forståelse blant jegere siden det ble innført. Hvis fremtidig forskning påviser at brukt av blyhagl til småviltjakt i skog, fjell og over åpent vann har store konsekvenser for miljøet, vil vi naturligvis være åpne for å vurdere forskriften på nytt, sier Espen Søilen, generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Les mer: Miljødirektoratet kritisk

Norge har vedtatt at utslipp og bruk av bly skal reduseres, med mål om å stanse utslippene innen 2020. Dersom forbudet mot bruk av blyhagl bare skal gjelde i våtmarksområder og på skytebaner, kan forbruket av blyhagl forventes å komme opp mot ca. 260 tonn årlig, mener Miljødirektoratet.

Sikker avlivning

Regjeringen mener at de nå setter jegerens sikkerhet i høysetet, ettersom blyhagl ikke rikosjetterer slik stål gjør, og at avlivning av byttedyr blir mer effektiv. De mener også at de vil følge utviklingen i bruk av blyhagl tett, samt innhente mer kunnskap om de helsemessige konsekvensene blyhagl har på mennesker og dyr.

I blyets fravær er det i de siste ti årene brukt stålhagl og hagl produsert av tungsten – vismut. Mange jegere har valgt bort stålhagl, fordi at de mener det har dårligere drepeevne enn bly og vismut. Vismut har vist seg å være en relativt effektiv ammunisjon sammenlignet med stål, men hevdes å ha dårligere drepeevne enn bly.

Les mer: Kronikk: Blyrester i viltkjøtt – en helserisiko?

Dette kan du skyte med bly

I 1991 ble det forbudt å bruke blyhagl til jakt i våtmarksområder. Forbudet ble utvidet til skytebaner i 2002, og i 2005 ble det innført et generelt forbud mot blyhagl i Norge.

Følgende byttedyr kan nå skytes med blyhagl:

Li- og fjellrype, storfugl (eks. tiur), orrfugl, rugde, jerpe, ærfugl, skarv, kråke, ravn, skjære, nøtteskrike, trost, fasan, hare, snøhare, viltlevende kanin, rådyr, mår, mårhund, rødrev, røyskatt, grevling, villmink, ekorn, gjess som oppholder seg på innmark, og unntaksvis av jerv og gaupe.

Når forskriften nå trer i kraft, må importforbudet oppheves og gjennom diverse prosesser. Utsalgsstedene mener at jegerne kan bruke blyhagl i høst.

– Ammunisjon vil nok være i butikkhyllene tidligst om 14 dager, senest til rypejakta starter 10. september, sier Svein Rogne, eier av Rogne Våpen i Trondheim.

Les mer: Duket for ny strid om blyhaglforbudet

Les mer: – Lurt av blylobbyister

Arnodd Håpnes Foto: JO STRAUBE