I forbindelse med klimatoppmøtet i Paris, som avholdes i slutten av november, har klimaforskerne Erlend Moster Knudsen og britiske Daniel Price påbegynt kappløpet «Pole to Paris».

Moster Knudsen har en doktorgrad i arktisk klima, mens makkeren har det samme i antarktisk klima. Den tredje august begynte nordmannen på en løpetur fra Tromsø til Paris.

Søndag kom han til Trondheim - etter å ha tilbakelagt over 1000 kilometer langs veien.

Besøkte flere skoler

- Det går ganske bra, men jeg sliter litt med en øm muskel i låret. Noen dager er lette, mens andre er tunge. Men trønderne har hjulpet meg mye. Jeg har bodd hos en rekke folk siden jeg kom ned fra fjellet, og har fått varm mat og en seng å sove i hver natt, sier Moster Knudsen.

Underveis på turen har han stoppet ved en rekke steder i Trøndelag, blant annet Røyrvik, Grong, Overhalla, Levanger, Steinkjer og Verdal. Der har han besøkt skoler og snakket om klimaendringer for elevene.

- Ved den videregående skolen i Verdal hadde de hatt en del om politikk i det siste, så derfor snakket jeg om hvorfor det er vanskelig å få til en klimaavtale i Paris, og hvilke utfordringer man står overfor. I Levanger gikk det mest på biodiversitet, og hvordan menneskelig aktivitet fører til at artsmangfoldet minker, sier klimaforskeren.

I morgen deltar han på et arrangement på NTNU i samarbeid med Sintef og Tekna, som også er partnere i «Pole to Paris»-prosjektet.

- Vise engasjement

Der nordmannen tok utganspunkt i Nordpolen, har britiske Daniel Price startet på sykkel fra sørpolen. Nettopp polene er ikke tilfeldig valgt, sier Moster Knudsen.

- Konsekvensene av klimaendringer er såpass brutale der at vi alle er nødt til å ta dette mye mer innover oss. Målet med turen er å øke folks bevissthet, men også å vise at vi har mulighet til å handle. Gjennom dette kan vi også legge press på politikerne våre, som skal til toppmøtet i Paris, sier han.

29-åringen, som opprinnelig er fra Sandefjord, har en doktorgrad fra Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning, og har blant annet studert på Svalbard. I uken som kommer vil han besøke Øya videregående skole i Melhus og Oppdal, hvor han også håper å få innpass.

- Det viktigste er å vise engasjement når man snakker for elevene. Her kommer det noen på nesten deres egen alder som viser at det går an å gjøre noe for å dempe klimaendringene, sier Moster Knudsen.

Søndag hadde han løpt fra Hommelvik, og tatt en stopp i Korsvika, før mellom 30 og 40 personer fulgte ham på turen videre inn til sentrum og Nordre gate. Bak «Pole to Paris» står et team på ti mennesker fra ni ulike nasjoner, og blant andre FNs utviklingsprogram er inne på sponsorsiden.