Mandag startet det som er norgeshistoriens største hasjsak i rettssal 11 i Asker og Bærum tingrett.

Tiltalt står blant annet hovedmann Gjermund Cappelen, som har erkjent skyld for oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj i 2011-2013.

I samme sak står også sju andre tiltalt, deriblant en mann i 30-årene, omtalt som «gjengmedlemmet». Mannen har fra før flere narkotikadommer på seg, deriblant fra Sør-Trøndelag, hvor han ble dømt for å ha forsynt Trondheim med hasj.

Opprettet narko-kanal

Mannen i 30-årene er bosatt i Oslo. For sju år siden opprettet han det dommen fra Sør-Trøndelag tingrett omtaler som en kanal til Trondheim. Sammen med to andre menn sørget han for å få fraktet flere kilo hasj fra Oslo.

Se også tema-side: Her er alle adressa.nos saker om det mørke nettet

Saken rullet opp etter at en av mennene ble stoppet under en rutinekontroll ved Trondheim sentralstasjon. Med seg hadde han en bag med over to kilo hasj.

- Kanalen de tre etablerte fremstår profesjonelt organisert. Formålet var salg av hasj til tilfeldige brukere, heter det i dommen fra 2010.

Skal ha kjøpt 113 kilo hasj

De tre var tiltalt for å ha drevet virksomheten i flere år, siden starten av 2000-tallet, og skal ha fraktet omkring 45 kilo hasj fra sør til nord.

På grunn av manglende datatrafikk som bevis, ble dommen langt mildere.

Les også: Har beslaglagt over ti kg narkotika

Mannen, som i dag står tiltalt i Cappelen-saken, ble den gang dømt til 20 måneders fengsel og inndragning av til sammen 1,75 millioner kroner for narkotikavirksomhet og heleri.

Les også: Politiet lette etter narkotika, fant pytonslange

Nå er han tiltalt for å ha kjøpt 113 kilo hasj og å ha overlevert 930 000 kroner i narkopenger til Gjermund Cappelen.

Mannens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, sier til Adresseavisen at han ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Fant 109 kilo hasj i garasje

Cappelen-saken presenteres i retten som svært profesjonell omsetting av narkotika i enorme kvantum.

Politiets spanere skal ifølge VG blant annet ha funnet 109 kilo hasj i en garasje på Oslos vestkant. Dette skal ha blitt brukt som oppbevaringssted for narkotikanettverk.

Les også: Stort narkonettverk avslørt (PLUSS)

Hovedmannen  og tre andre er i tillegg til narkotikasalg tiltalt for organisert kriminalitet.

Det er satt av seks uker til rettssaken, som blant annet vil ha et tjuetalls politibetjenter i vitneboksen.

Les også: - Rart naboene ikke kjente lukten av dette (PLUSS)

Ifølge Aftenposten er det ventet at det vil komme en ny straffesak som omhandler innførselen av omkring 30 tonn med hasj, som skal ha pågått siden starten av 90-tallet. I den pågående saken er det kun distribusjon og oppbevaring som er tema.