– Vi er forberedt på å ta ut et gruppesøksmål for mellom 20 og 25 personer. Disse har akkurat samme produkt som det denne uttalelsen gjelder, sier advokat Jens I. Kobro i advokatfirmaet Ræder til NTB.

DnB NOR gjorde det klart allerede tirsdag ettermiddag at de ikke vil rette seg etter Bankklagenemndas uttalelse, en uttalelse som banken ikke er juridisk bundet av. Dermed ligger det an til oppgjør i det sivile rettssystemet.

Studerer avgjørelsen

Tusenvis av norske kunder har siden begynnelsen av dette tiåret lånt 38 milliarder kroner til strukturelle spareprodukter. Men istedenfor solid gevinst har bankkundene tapt anslagsvis 14 milliarder kroner.

Advokatfirmaet Ræder er blitt kontaktet av rundt 800 personer som i lang tid har ventet spent på Bankklagenemndas uttalelse. For 300 av dem har Ræder allerede skaffet seg konkrete opplysninger om de lånefinansierte spareproduktene de har tapt store penger på.

Ettersom DnB NOR ikke er alene om å ha markedsført produkter som Bankklagenemnda nå kritiserer sterkt, sier Jens I. Kobro det kan bli aktuelt med flere separate gruppesøksmål.

– Det kan bli aktuelt med mange gruppesøksmål knyttet opp mot ulike bankers ulike produkter, sier Kobro.

– Hele næringen involvert

DnB NOR hadde i utgangspunktet tre uker på seg til å avgjøre om de vil rette seg etter uttalelsen. Ved siden av DnB NOR, har også store finansinstitusjoner som Acta og Nordea formidlet lignende produkter.

– Mitt inntrykk er at hele den norske finansnæringen er involvert i større eller mindre grad, sier Kobro.