Fiskeriministeren har tidligere avvist at hun har kjent til noen miljøfarlige stoffer, og hun gjentok dette da hun ble intervjuet av NRK i Bergen mandag.

Da TV-reporteren konfrontert henne med at hun og departementet allerede i 2005 mottok opplysninger om at det kunne være miljøgifter i vraket, i et brev fra tidligere Hasvik-ordfører Odd-Egil Simonsen (Ap), innrømmet imidlertid statsråden at hun kjente til brevet.

Odd-Egil Simonsen anklager nå Pedersen for å lyve når hun fram til mandag har hevdet at hun ikke kjente til miljøfaren ved vraket.

- Ja, det er ikke noe annet å si enn det, sier han til NRK.

Etter at Aftenposten fredag skrev at det ble funnet radioaktive stoffer i utstyr som var fjernet fra vraket, har det 14 år gamle kravet om å fjerne vraket fått ny tyngde. Det er også påvist farlige miljøgifter som PCB og bromerte flammehemmere i vraket.

Avviser løgn

Statsråden raser på sin side mot anklagene mot henne.

- Jeg er opprørt over den fremstillingen som Dagsrevyen har gitt saken. Det at det ble funnet radioaktivitet i vraket var fullstendig nytt for meg fram til jeg leste om det i Aftenposten fredag. Og det var heller ingen i departementet eller kystverket som har vært orientert om det. Når det gjelder mistanken om andre farlige stoffer om bord, som PCB og bromerte flammehemmere, så er det en mistanke som ble lansert allerede i 2004, men dette har aldri blitt dokumentert, sier Helga Pedersen til NTB.

Statsråden peker på at da tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) orienterte Stortinget om saken i mars 2005, så konkluderte han med at vraket ikke utgjorde noen akutt fare forurensning, og at det derfor ikke var behov for nye undersøkelser eller tiltak.

- Før fredag har det ikke kommet fram noen nye opplysninger i saken, sier Pedersen.

Beklager sendrektighet

Statsråden beklager imidlertid at Kystverket ikke har gjort noe med saken, etter at hun mottok Odd Egil Simonsens brev i 2005. I dette brevet viste Simonsen til mistanken om PCB og bromerte flammehemmere i rapporter fra 2004, og departementet ba Kystverket sjekke saken.

- Men fordi Kystverket har hatt veldig mange andre presserende oppgaver i disse årene, så arbeidet har blitt utsatt. Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, medgir Pedersen.

Kyst- og fiskeriministeren skal tirsdag ettermiddag møte nåværende ordfører i Hasvik, Eva Husby (Ap), til et hastemøte.

Husby sier hun har to krav:

- Først må det gjennomføres en grundig gjennomgang av Murmansk for å finne ut hva som finnes av radioaktivitet, tungmetaller og andre miljøgifter. Dernest må vraket fjernes, sier Husby til NTB.

Pedersen vil imidlertid ikke komme med løfter om å heve vraket under møtet.

- Vi må først finne ut hva slags stoffer som er om bord, og så må vi handle ut fra det, slik at befolkningen i Sørvær kan være helt sikre på at det ikke kommer farlig forurensning fra vraket i fremtiden, sier Pedersen.

Foto: SCANPIX