Tingretten er under tvil kommet til at drapet ikke skjedde under skjerpende forhold. Retten kan ikke bevise at hendelsesforløpet var slik det er beskrevet verken i tiltalebeslutningen eller i grunnlaget for dommen - og retten kan heller ikke se bort fra at det finnes en omstendighet i tiltaltes favør at den dødelige volden skjedde over en forholdsvis konsentrert tidsperiode.

Et rop om hjelp

Tiltalte hadde også ringt til politi, ambulanse og alarmsentralen, samt mange venner, og han oppsøkte naboen for å søke hjelp. Retten skriver at en samlet bedømmelse av tiltaltes kommunikasjonsmessige aktivitet gjennom natta kan karakteriseres som et rop om hjelp. Dette er et moment som taler i mot at annet ledd i straffeloven skal komme til anvendelse.

At retten landet på forsettelig drap, og ikke under særdeles skjerpende omstendigheter, kan ha spart 49-åringen fra Halsa for to til tre års fengselsstraff. På dette punktet vant tiltalte og hans forsvarer Magnhild Pape Meringen en betydelig seier under rettsforhandlingene. Men det er en streng straffutmåling langt oppe på skalaen for forsettelig drap, og tett opp mot skjerpende omstendigheter.

Drap med massiv vold

Retten mener det ikke er tvil om at drapet skjedde ved bruk av massiv og rå vold, men dette kan i seg selv ikke føre forholdet inn under straffelovens paragraf 233 annet ledd. Et drap er i seg selv rått og brutalt, og en større grad av kirurgisk presisjon over drapet, gjør det ikke mindre skjerpende. Heller er det ikke spesielt skjerpende at drapet åpenbart ble utført i sterk affekt.

Retten tror det er sannsynlig at døden inntraff ved gjentatte spark eller tramp fra tiltalte mens avdøde Lars Atle Engtrø (48) lå på gulvet, eventuelt at tiltalte også hoppet direkte opp på Engtrøs brystkasse.

Fulgte blodspruten

Retten har lagt stor vekt på patologens erklæring og politiets bevisføring med hensyn til blodsporene i huset. Likevel er det mange løse tråder om hendelsene i huset på Liabø natt til 6. januar i år. Statsadvokat Jan Hoel sier han tar dommen til etterretning. Det vil bli opp til riksadvokaten å bestemme om påtalemyndigheten vil anke.

Domfelte sier han vil ta betenkningstid. Avdøde har en sønn på 18 år. Han får en oppreisning på 70 000 kroner. I tillegg er det gitt dom for begravelsesutgifter.