«Per», «Jonas» og «Halvor» Dette er de såkalte voldsverstingene, som står for en god del av voldsepisodene i Midtbyen. Alle tre er på fornavn med de fleste politibetjentene som patruljerer gatene. Foto: LENA KNUTLI

- Får jeg fengsel?

Tre unge menn sitter rundt et bord i andre etasje på Salems ungdomskafé 22b i Prinsens gate. Adresseavisen er flue på veggen under torsdagspraten, der tre unge menn med voldsproblem møtes til nok en torsdagsprat med miljøarbeider Bjørn Storm Johansen og daglig leder Arne Christian Rokseth. Praten kan dreie seg om alt mellom himmel og jord. Men nok en gang er helgens voldsepisoder tema.

I fengsel i jula

Sist helg tilbrakte «Jonas» og «Per» henholdsvis 16 og 15 timer på glattcella etter å ha vært involvert i slåssing i Midtbyen. Det er «Jonas» som lurer på om han risikerer fengsel. 18-åringen er allerede i gang med en samfunnsstraff på 90 timer for voldsutøvelse.

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg skal ordne et møte med politiet i neste uke, så kan vi se hvordan du ligger an, svarer Bjørn.

– Stakkars «Halvor», han skal sitte inne i jula og på nyttårsaften, spøker «Jonas».

«Halvor» fikler med korken på brusflaska. Han må sone 36 dager i fengsel etter å ha slått en person kraftig i ansiktet i Midtbyen. Det blir hans første fengselsopphold.

– Tenker du mye på det, spør Arne Christian.

– Nei Jeg gir faen. Jeg har nå fått dommen så det er bare å bli ferdig med det, svarer den lavmælte 19-åringen.

En ubehagelig sannhet

«Per» vrir seg i stolen.

– Hva med meg. Tror du jeg får fengsel, spør han.

– Før eller siden vil jeg besøke deg på Tunga. Du henger i en så tynn tråd når det gjelder vold.

– Du er dødsflink og har jobb og alt. Men når du drikker, så mister du kontroll. Du har et lass med gamle henlagte tiltaler. Ett slag – så er det gjort!

Da Adresseavisen møtte «Per» i august fortalte 18-åringen om voldskulturen i kameratgjengen. Selv har han flere bøter mange netter på glattcelle bak seg. I august hevdet han at helgevolden var et tilbakelagt kapittel. Men sist helg sparket han en mann i brystet, noe han mener var i selvforsvar. Også to uker tidligere havnet han i politiets varetekt etter en voldssak.

Ut av Midtbyen

22b drives av Salem menighet med støtte fra Trondheim kommune og Vital forsikring. I kveld skal de troppe opp på 22b for felles avreise. Først skal ungdommene sparke fotball, og deretter blir det pizza hjemme hos Arne Christian. Det er femte lørdagstiltak på tre måneder, noe brukerne selv tok initiativet til. Under et voldsseminar i rådhuset torsdag understrekte Bjørn og Arne Christian viktigheten av å være tilstede i helgene.

– Det er jo på fredag ettermiddag at festen begynner, bemerker Bjørn.

Som tidligere kriminell bruker miljøarbeideren eksempler fra sitt eget liv for å nå frem. Spesielt når han utfordrerer guttene på drikkekulturen, som ofte ender med vold.

– Ser dere noe dere kunne gjort annerledes, spør Bjørn.

– Ååh, slutte å drikke! Jeg vil aldri mer sitte i glattcella i 16 timer, sier «Jonas», som sier det «svartner helt» for ham hvis han først hisser seg opp.

– Jeg blir dritaggressiv av sprit. Alle gangene jeg har blitt tatt for vold mot offentlig tjenestemann har jeg vært full på sprit. Da ser jeg ikke om det er politiet eller andre folk, sier «Jonas».

Vil bli ungdomsarbeider

Bjørn spør alle rundt bordet hvor de ser for seg at de er om tre år.

– I fengsel, ler «Jonas».

– Jeg vil studere til å bli barne- og ungdomsarbeider, svarer «Per».

Blikket holdes fast i bordet. «Jonas» og «Halvor» er stille.

– Hvis det er det du vil, så må du justere kursen. Tror du at du kan jobbe med dem en uke, og så smekke ned en fyr på Frakken i helga, utfordrer Bjørn.

En time etter at gruppesamtalen er begynt melder rastløsheten seg. Før mennene får gå, får de klar beskjed om at de har mye å bevise i helgene fremover. Bjørn og Arne Christian har nemlig lovet dem et gratis skiopphold i Oppdal – men på én betingelse: At de ikke roter seg opp i voldsepisoder.

– Det de ikke ser er den korte veien til fengselet på Tunga. Det er synd, for dette er egentlig bra gutter med et stort potensiale, sier Bjørn og Arne Christian.