I løpet av årets fem første måneder har Sør-Trøndelag politidistrikt registrert 557 anmeldelser i kategorien «tyveri fra person». Flertallet av disse sakene er det vi på godt norsk kaller lommetyveri. På samme tid i fjor var det kun 393 anmeldelser registrert. Det betyr en økning på 164 flere anmeldelser hittil i år.

- Det er vår klare oppfatning at dette med grovt tyveri fra person på offentlig sted er et økende problem. Det bekreftes også av statistikken, sier politiførstebetjent Pål Berg ved vinningsgruppa hos Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Skjer i helgene

I perioden 2006 til 2011 har det vært mellom 1000 og 1100 saker i året i kategorien «tyveri fra person» ifølge politioverbetjent Dag Magne Loe ved enheten for strategisk analyse i Sør-Trøndelag politidistrikt. De aller fleste episodene inntreffer i Midtbyen i Trondheim.

- Dette er et typisk byfenomen, og om lag 80 prosent av slike tyveri blir registrert i Trondheim kommune.

Politiførstebetjent Pål Berg forteller at han jobbet i Oslo frem til 2008, og der har man slitt i mange år med grove tyverier fra personer på offentlige steder. All statistikk fra Oslo tyder på at hovedvekten av lommetyverier skjer natt til lørdag og søndag i tidsrommet fra midnatt til klokka 04.00.

- Vi registrerer også at mange anmeldelser skjer på utesteder og i tilknytning til utestedenes stengetider i helgene, og dermed er det ofte unge mennesker som blir utsatt for tyveriene, sier han. Tyveriene som skjer i uka er gjerne i tilknytning til kjøpesenter og restauranter og politiet mistenker at aldersgruppen er noe eldre.

Høysesong under arrangement

Med store arrangement som Martnan, Olavsfestdagene, matfestivalen og Pstereo utover sommeren er det grunn til å være ekstra oppmerksom på mistenkelige personer.

- Lommetyveri krever en form for avledningsmanøver og det er naturlig at det blir en økning når det er sommer og ved større arrangementer, sier Berg. Gjenstandene som forsvinner er gjerne mobiler, mp3-spillere, lommebøker, penger, smykker og bankkort. Politiet i Sør-Trøndelag har dessverre ingen stor oppklaringsprosent.

- Det har vært noen pågripelser den siste tiden, og da i tilknytning til helger. Det er derimot få pågripelser med tanke på antallet saker. Hovedårsaken til dette tror jeg er at man ikke oppdager tyveriet før gjerningspersonen er borte, eller at ofrene er beruset og ikke har noen god beskrivelse av gjerningspersonene, forklarer Berg.

Noen av sakene har blitt løst ved at folk har installert applikasjoner på smarttelefonene sine eller nettbrettene slik at de kan finne ut hvor gjenstanden befinner seg ved hjelp av gps. De siste månedene har det vært en god del saker med rumenere eller personer fra Øst-Europa, men Berg forteller at det også er en del etnisk norske som står bak tyveriene.

- Noen av de som er pågrepet for lommetyveri den siste tiden i tilknytning til helger, er asylsøkere, sier han.

Politiet forteller om en eksplosiv vekst i antall lommetyver i første halvår av 2012. Foto: CHRISTINE SCHEFTE