I et samarbeid mellom NTNU og Sintef har sju studenter ved universitetet laget en prototype av en jakke som kan kommunisere med sosiale medier.

- Jakken skal kunne brukes av frivillige redningsmannskaper og nødetater, som trenger frie hender til å fokusere på arbeidet sitt, forklarer Simone Mora, stipendiat ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU.

Meldinger fra for eksempel Facebook og Twitter skal kunne dukke opp på et display på armen på jakken.

- Hvis en person er sperret inne i en bygning under en katastrofe, og tvitrer hvor han befinner seg, kan redningsmannskapet snappe opp denne informasjonen, og slik lettere lokalisere ham. Målet med jakken er å bidra til å redde liv, sier Mora.

- Utfordringen er å filtrere informasjonen

Mora sier at jakken kan kobles opp mot en smarttelefon, som brukeren har i lommen. Slik kan jakken kommunisere med sosiale medier via internett.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger på brukerevalueringer i Italia, forteller Mora.

Han sier at nå er en stor utfordring å finne ut hvordan jakken skal klare å filtrere relevant informasjon.

- En annen utfordring blir også å trene opp befolkningen på hvordan formidle denne informasjonen, sier Mora.

- Oppdage giftig gass

- I arbeidet med jakken har vi blant annet benyttet åpne kildekoder, slik at andre også kan videreutvikle denne teknologien, forklarer Mora.

Et mål er også å utvikle en jakke med flere tilkoblingsmuligheter.

- I noen sammenhenger vil det være relevant med en jakke som kan oppdage giftig gass, eller måle temperaturen i et rom, og slik vise denne informasjonen på displayet på jakkearmen, forteller Mora.

Han sier at jakken blant annet skal testes i mars eller april i simuleringer i Italia.

- Jakken skal kunne brukes av frivillige redningsmannskaper og nødetater, sier Simone Mora. Foto: Håvard Haugseth Jensen