- Jeg ble glad! Glad for at dette var så viktig at det kom med i talen, sier Nystad.

I oktober ble Karasjok-jenta (23) hånet av en gruppe gutter som også forsøkte å tenne på jakken hennes da hun ventet på en venninne ved et utested i Trondheim. I stedet for å tie, frontet 23-åringen saken i mediene.

Det ble hun hedret for av selveste statsministeren på 1. nyttårsdag.

- Også samiske Eli Anne Nystad viste mot, sa Jens Stoltenberg i talen.

- Hun ble trakassert og forsøkt påtent av en guttegjeng. 23-åringen fant seg ikke i det. I stedet for å bøye hodet, tok hun et offentlig oppgjør med mobberne. Eli Anne snudde en personlig ydmykelse til en opinion mot mobbing. Og ble et forbilde, fortsatte han.

Her kan du lese hele Stoltenbergs nyttårstale

Trollet som sprekker

Overfor Adresseavisen utdyper Stoltenberg hvorfor han valgte å trekke frem nettopp Eli Anne:

- Det gjør jeg fordi hun er et forbilde. Det er viktig at vi løfter frem de som har stått opp mot mobbing. Mobbing er alvorlig og rammer så mange unge. Da trenger vi lover og paragrafer, men også den innsatsen som hver enkelt gjør. Mobbing er som trollet. Når det kommer lys på det, så sprekker det. Det Eli Anne gjør er så viktig: Hun snakker om det i aviser og på nett. Mobbing foregår i mørket, derfor er det viktig å være bevisst på det, sier statsministeren.

Han mener Nystads samiske bakgrunn gjør det spesielt viktig å vise at mobbing ikke tolereres.

- Det er ekstra viktig fordi vi vet at det å tilhøre en annen gruppe eller ha en annen etnisk bakgrunn ofte kan forårsake mobbing.

- Skjønte først ingenting

Eli Anne Nystad fikk vite for et par uker siden at hun ville bli nevnt i nyttårstalen. Da ble hun oppringt av en av statsministerens medarbeidere.

- Jeg skjønte først ingenting. Jeg hadde akkurat stått opp og så var det ei som sa at jeg skulle bli nevnt i en tale. Det var overraskende. Jeg ble bare glad. Foreldre og venner er stolte av meg, sier trondheimsstudenten.

- Hvordan har tiden etter hendelsen vært?

- Både bra og slitsomt. Mange har tatt kontakt med meg, både privatpersoner og medier, men jeg er glad for all den støtten jeg har fått. Jeg er mer bevisst på at jeg kanskje må vise enda mer frem hvem jeg er. Folk ser på samer som veldig spesielle, men vi er like vanlige som alle andre, sier Nystad.

Hun ble også nevnt i sametingspresident Egil Ollis nyttårstale:

- Jeg er glad for at de unge viser stor interesse og mot for å stå fram med sin egen bakgrunn – slik som Eli Anne Nystad gjorde det etter den stygge hendelsen i Trondheim sist høst, sa han.

Vil forby hatefulle ytringer

Jens Stoltenberg løftet også frem 15 år gamle Juliane Asdal fra Tromøy, som startet antimobbe-kampanjen «Stop it» på Facebook.

- Hva betyr det at unge personer står opp mot mobbing?

- Det er ekstra viktig, fordi unge utsettes for mobbing ikke bare i vennegjenger, men og også på nettet hvor mobbing brer om seg. Mange sier ting på nettet de aldri ville gjort med flere til stede, eller i en avis, sier Stoltenberg.

Til våren fremmer regjeringen et lovforslag i Stortinget der de går inn for at hatefulle ytringer på nettet skal kunne straffes.

Den amerikanske drømmen

Stoltenberg åpnet sin tale ved å markere at det i år er nøyaktig 100 år siden kvinner fikk full stemmerett i Norge. I talen berørte han tema som fattigdom og klima, og kom med følgende påstand

- Jeg sier at den amerikanske drømmen kan lettere bli virkelighet i Norge enn i Amerika, sier han og viser til at når alle bidrar, så blir det enklere for flere å lykkes.

- Likestillingen har vært viktig for kvinnene, men også for å forandre Norge til det bedre. Det er knapt noe som har endret Norge mer, sier Stoltenberg til.

- Hva er ditt ønske for 2013?

- Jeg har ikke et bestemt nyttårsforsett, men jeg ønsker at flere mennesker skal leve i fred og trygghet.

23-åringen aksepterte ikke å bli mobbet fordi hun er same og anmeldte episoden. Foto: Privat